Zomergasten 2011: Marc-Marie Huijbregts

Cabaretier, presentator en De Wereld Draait Door tafelheer Marc-Marie Huijbregts was de eerste Zomergast van 2011. Daarmee opende Zomergasten 2011 meteen met de meest toegankelijke gast van allemaal. Wat volgde was inderdaad een avond vol toegankelijke fragmenten, waarbij Huijbregts echter niet verviel in de vooraf gevreesde avond met enkel musical en Barbara Streisand. Sterker nog, het werd een bijzondere, humoristische maar vooral ontroerende avond met een extreem openhartige Marc-Marie Huijbregts.

Zes nieuwe Zomergasten. Niet nieuw was presentator Jelle Brandt Corstius. Geen probleem want na Margriet van der Linden bleek Brandt Corstius vorig jaar een ware verademing. Ook vanavond beviel Brandt Corstius meteen weer. De manier waarop hij reageerde op de eerste gevatheden van Huijbregts, zorgde voor een ontspannen sfeertje en liet zien dat Brandt Corstius in de loop van zijn eerste jaar duidelijk gegroeid is. Ook de manier waarop hij de docu over Marlene Dietrich koppelde aan het ouder worden van Marc-Marie zelf. En op die manier het verhaal over Marc-Marie’s vrouwelijke kant naar boven haalde, doet het beste hopen voor de komende weken. Nu kreeg Brandt Corstius ook wel alle hulp van zijn gast. Marc-Marie begon de uitzending met zijn gebruikelijke enthousiasme en wist vanaf het eerste moment overduidelijk te maken dat hij het geweldig vond om zijn eigen tv-avond samen te stellen. Bovendien begon die avond meteen geweldig. Jammer genoeg was de Planet Earth opening veel te kort maar zelfs dit fragment was alweer voldoende om de dvd binnenkort weer eens op te zetten.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=CeacjOkLjZ0&w=400&h=257]

Wat volgde was een avond waarin Huijbregts met zijn oog voor detail en interesse in het ongewone, zorgde voor een mix van verrassende, hilarische en indrukwekkende momenten. Met korte fragmentjes zoals de tik van kok en het hilarische één van de acht telefoongesprek, wist hij lichte onderwerpen op prima wijze af te wisselen met prachtige muziek (De Russische zanger en het Franse volkslied waren prachtig) en zwaardere kost. Want ook dat kan Huijbregts niet ontzegd worden. Hij durfde zichzelf bloot te geven en schuwde persoonlijke onderwerpen niet.

Want steeds weer kwam de avond terug op een botsing tussen twee werelden. Marc-Marie als de man die altijd streeft naar harmonie en eensgezindheid en Jelle Brandt Corstius die zich maar niet kon verplaatsen in zoveel vergevingsgezindheid. Mooiste voorbeeld daarvan was zonder twijfel het moment –dat voortkwam uit het meesterlijke auditiefragment van Jason Tam- dat een emotionele Marc-Marie de relatie met zijn vader beschreef en de pijnlijke scene rond het sterfbed van zijn moeder schetste. Maar ook de stilte die viel vlak nadat Huijbregts aangaf dat hij om gebeurtenissen of momenten in stand te houden zijn eigen mening geweld aandeed, was meer dan indrukwekkend. Zomergasten momenten van grote schoonheid waarbij de zomergast schijnbaar wordt overvallen door zijn eigen ontboezeming.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=DlNk_r0oEAM&w=400&h=330]

Wat ook niet ontbrak was zoals verwacht Barbara Streisand.  Maar niet zingend (zoals gevreesd), maar in één van de mooiste fragment van de avond. Het 60 minutes interview tussen Mike Wallace en Barbara Streisand was een interview zoals je ze zelden ziet en dat ik zeker nog eens in zijn geheel ga proberen terug te zien.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=vBvdAMvneMw&w=400&h=330]

Al deze prachtige fragmenten en zeker ook de daarbij horende verhalen door en over Marc-Marie Huijbregts maakt van deze eerste Zomergasten aflevering van 2011 één van de beste die ik ooit zag. Enige nadeel. Ik vermoed dat we na vandaag het beste van Zomergasten 2011 al hebben gehad.

Top

12 Responses to “Zomergasten 2011: Marc-Marie Huijbregts”

 1. nothing

  marge:

  07-24-2011 21:35

  prachtige uitzending van zomergasten. Brandt Corstius erg goed. Weet iemand de naam van die geweldige russische zanger?

  • nothing

   timbo14:

   07-24-2011 21:40

   Russische zanger heet Dmitri Hvorostovsky

 2. nothing

  gerda:

  07-24-2011 22:22

  en hoe heette die russische zanger nou ook alweer??? was adembenemend…..

 3. nothing

  Petra:

  07-25-2011 09:03

  Deze adembenemende avond nemen ze ons niet meer af en wie weet wat Jelle met de andere gasten voor sfeer weet te scheppen. Marc-Marie was ontroerend open en echt, maar Jelle is ook wel steeds beter in zijn element aan het komen als interviewer. Vasthoudend en daarbij steeds in contact blijvend. Hij mag als hij het zo doet van mij nog wel een stap verder gaan.

 4. nothing

  Miri@m:

  07-25-2011 11:58

  Ik wil heel graag weten wat het was dat ze lieten zien. Een soort van opera/musical waarin een man een prachtig nummer zong. IK weet zijn naam niet en de titel van het lied niet. Ik kan geen uitzendinggemist kijken van deze aflevering van zomergasten. Wie helpt mij?

 5. nothing

  mir@am:

  07-25-2011 15:39

  ik ben op zoek naar naam en tekst van dat opera/musical achtige dat die donkere man zong in het filmpje. Wie kan me helpen?

 6. nothing

  liske:

  07-27-2011 19:14

  Hai mirjam,

  Ik reageer even op je oproep. Ik was zelf ook onder de indruk, wat een mooi nummer. Het stond bij achtergrond bij zomergastensite…na tijdje rondsnufelen toch gevonden. Hier komt het:

  de zamnger heet Lester Adrian, Being alive het nr dat hij zong, uit de musical The Company.

  Groetjes!

 7. nothing

  arina:

  08-01-2011 12:09

  is er een nederlandse of engelse vertaling voor het lied “Kak molody my byli”? De melody blijft maar in mijn hoofd zitten.
  Arina

  • nothing

   timbo14:

   08-01-2011 14:37

   Ik heb werkelijk geen idee eerlijk gezegd.

 8. nothing

  Helma:

  08-02-2011 13:48

  Vertaling Kak molody my byli:

  Blik terug, onbekende voorbijganger.
  Je integere verschijning komt me bekend voor.
  Misschien ben ik het zelf, maar dan jonger.
  We herkennen onszelf niet altijd.
  Alles laat sporen na op deze aarde,
  en onze vervlogen jeugd is onsterfelijk.
  Hoe jong waren we!
  Hoe ernstig hebben we liefgehad en geloofden we in onszelf!
  Destijds waren we voldaan, niet met een ironische glimlach, maar met bloemen op onze weg.

  We vergaven onze vrienden hun fouten.
  Het enige dat we niet konden vergeven was verraad.
  Alles vergaat.
  We hebben de eerste inning van het spel al gespeeld.
  En het is ons gelukt slechts één ding te begrijpen:
  als je niet overgeleverd wilt zijn aan anderen, probeer dan jezelf niet te verliezen.
  Alles vergaat… en onze vervlogen jeugd is onsterfelijk.
  De zomerbliksem is blijven steken in de lucht,
  het onweer is tot bedaren gekomen in onze harten.
  We zullen geliefde gezichten niet vergeten.
  We zullen de ogen van onze dierbaren niet vergeten.

 9. nothing

  Jan Henk Speelman:

  08-04-2011 07:35

  Sympathieke man. Maar vanaf de eerste seconde een volslagen onbetekend gebeuren, een verspilling van kostbare zendtijd. Ongelooflijk gelul in de ruimte. En Corstius weet van niks, de zwakbegaafde presentator die zich laat leiden door het onbenullige mannetje tegenover hem.

  Volslagen rampzalig, narcistisch, betekenisloos, afstotelijk geklets!

  Wat een schandalige vertoning!!! Men kan niet woedend genoeg zijn om dit onderonsje van de beide autistische hoofdpersonen te minachten. Beide idioten vallen door de mand. Linea recta. Afschuwelijke vertoning!

 10. nothing

  c. moonen:

  08-07-2011 17:01

  Kan iemand me helpen aan de opname van Kak molody by byli vertolkt door Dmitri Hvorostovsky inclusief de Nederlandse vertaling. Jammer, dat op de site van de VPRO de orginele uitzending niet opnieuw te bekijken is in deze ‘moderne’ tijd. Het stuk is schitterend, maar met een vertaling in je hand, komt het anders binnen dan met rechtstreekse ondertiteling.© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.