Witte Oscars? Dit jaar is alles anders!

Hollywood was vorig jaar te klein toen er geen enkele ‘donkere’ acteur, actrice of regisseur genomineerd werd voor een Oscar. Over een week of drie, vlak nadat de nieuwe kanshebbers onthuld zijn, zal de wereld er ineens heel anders uitzien. En toch is er dan niets veranderd.

De hashtag #oscarssowhite vierde hoogtij de afgelopen twee jaar. Steevast wanneer de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (de organisatie die de Oscars organiseert) de genomineerden voor de Oscars onthulde, was de leus er om alles te verklaren. Om iedereen er nog eens fijntjes aan te herinneren hoe onrechtvaardig de ‘donkere’ Amerikanen behandeld werden in Hollywood. De criticasters van toen worden 24 januari op hun wenken bediend. De ene na de andere Afro-Amerikaan krijgt dan een nominatie. Het zal gevierd worden als een overwinning, maar is er een jaar na dato eigenlijk wel iets veranderd?

Het even korte als duidelijke antwoord is: Nee! Ongetwijfeld heeft alle commotie geholpen om de zaak bespreekbaar te maken, maar van invloed op deze nominaties is die storm van kritiek echt niet geweest. Wat er dan wel aan de hand is? Heel simpel, het aanbod is dit jaar groter, en vooral ook van betere kwaliteit. Vorig jaar moest er werkelijk met een vergrootglas gezocht worden naar donkere acteurs en actrices in de betere film. Om over regisseurs nog maar te zwijgen. Dat is dit jaar wel anders.

Het begint al met Moonlight. De 12 Years a Slave – winnaar in 2014 – van dit jaar. Oftewel een film die in zijn eentje al een karrevracht aan Oscarnominaties binnensleept. En daarbij gaat The Academy regisseur Barry Jenkins, actrice Naomi Harris en acteur Mahershala Ali echt niet overslaan. Interessanter nog is Fences, de derde film van niemand minder dan Denzel Washington. Een donkere acteur met de status van Hollywoodgrootheid.

Vorig jaar klonk de kritiek al door dat de Oscars in dezelfde vijver van acteurs en actrices blijven vissen. Een absolute waarheid, maar Denzel Washington zal bewijzen dat de vissen in die vijver echt niet enkel wit van kleur zijn. Het moet gek lopen wil de tweevoudig Oscarwinnaar (al zes keer genomineerd) dit jaar niet meedingen naar het beeldje voor beste acteur en de enige reden dat hij als regisseur wel eens buiten de boot kon vallen, is de werkelijk moordende concurrentie. Een gemis dat Viola Davis – inmiddels een vrouw met een vergelijkbare status – ongetwijfeld zal goedmaken.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hidden Figures kan zomaar eens aan acteernominatie in de wacht slepen en voor Lion en Loving geldt hetzelfde. En dan vergeten we The Birth of a Nation nog, dat enkel dankzij het controversiële privéleven van regisseur Nate Parker kansloos lijkt. Keuze te over dus en precies daar zit de crux. De Oscars zijn slechts het jaarlijkse feestje. Het meetmoment. Maar over het aanbod gaat de filmindustrie zelf, niet The Academy. De laatste kan hooguit zorgen voor een meer diverse groep van stemmers. Iets wat ook gebeurt, maar de recente stijging van donkere Academy-leden – van 8 naar 11 procent – is bij lange niet voldoende om het verschil te verklaren.

De karrevracht aan nominaties voor Afro-Amerikanen zijn dan ook niets meer dan een incident. Alleen al om de simpele reden dat het merendeel van de genoemde films voor 2016 werd opgenomen. Die immer golvende Oscarlijn, die twee jaar lang scherp naar beneden uitsloeg, piekt dit jaar simpelweg weer eens. Zoals wel vaker.

Een garantie voor de komende jaren is dat allesbehalve. Afro-Amerikanen blijven ondervertegenwoordigd in de Amerikaanse filmindustrie en vormen bovendien nog geen 15 procent van de totale populatie in Amerika. Zaken die deze nominaties echt niet gaan veranderen. Dit jaar zijn er toevallig een handvol goede films met Afro-Amerikanen gemaakt, volgend jaar kunnen dat er net zo makkelijk weer minder zijn. En dus zullen er ook de komende jaren weer Oscaruitreikingen zijn die gedomineerd worden door blank Hollywood. De hashtag #oscarssowhite keert dan ongetwijfeld terug, maar voor nu lijken we er even vanaf. Al berust het dan louter op toeval.

Top© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.