Top 9: de Oscargenomineerden op een rij

De Oscarnominaties zijn al dik twee weken bekend, maar om de films eerlijk te kunnen beoordelen moet je ze natuurlijk wel allemaal gezien hebben. Inmiddels is dat gebeurd, dus bij deze; alle Oscargenomineerden op een rij. Beginnend met de minste film en eindigend met mijn persoonlijke Oscarfavoriet.

Manchester by the Sea
Casey Affleck is meer dan prima als de getroebleerde Lee die na de dood van zijn broer de zorg over diens zoon op zich neemt. Kenneth Lonergan onthult beetje bij beetje waarom dat zo’n opgave is, maar doet dat op een net iets te afstandelijke manier om echt diepe indruk te maken.

Lion
Film die in het eerste uur wel erg op de Slumdog-Millionaire-tour gaat wanneer de kleine Saroo verdwaalt en moet zien te overleven in Calcutta. In het vervolg focust Lion zich vooral op de inmiddels geadopteerde twintiger die probeert zijn weg te vinden in Australië. Vermakelijk, maar zeker niet groots.

Hidden Figures
Waargebeurd verhaal over drie donkere vrouwen die begin jaren zestig tegen de klippen op carrière proberen te maken bij de NASA. Alle clichés worden van stal gehaald en verrassen doet Hidden Figures eigenlijk nooit. Kortom een film gemaakt voor de Oscars. Missie geslaagd!

Fences
Denzel Washington en Viola Davis schitteren in dit drama over een verbitterde man die zijn familie beetje bij beetje uit elkaar drijft. Het tweetal geeft een ware masterclass acteren waardoor deze overduidelijke bewerking van een toneelstuk uiteindelijk toch beklijft.

Hell or High Water
Moderne western en heistfilm over twee broers die in het desolate Texas banken overvallen. Niet voor de lol, maar om geld te verzamelen om het ouderlijk huis te behouden. Chris Pine en Ben Foster zijn uitstekend als de twee broers die niet met en niet zonder elkaar kunnen, maar het is Jeff Bridges die als sheriff de show steelt.

Moonlight
Indrukwekkende film die het verhaal vertelt van Chiron. Een donkere jongen die vanaf kleins af aan worstelt met zijn homoseksualiteit en daarom vooral probeert te overleven in een wereld waarin het rechts van de sterkste geldt. Met name in het eerste uur levert dat prachtige cinema op.

Hacksaw Ridge
Oorlogsfilm die als het ware uit twee delen bestaat. In de eerste helft leren we Desmond Doss kennen als jonge dokter die weigert geweld te gebruiken, maar wel zijn land wil dienen. In het vervolg zien we zijn heldendaden tijdens die oorlog. De film schuwt daarbij het expliciete geweld en sentiment niet. Een typische Mel Gibson kortom en dat is bedoeld als een compliment.

La La Land
Ontroerend, grappig en hartverwarmend tegelijk. En dan heeft La La Land met City of Stars ook nog eens het meest aanstekelijke deuntje van 2016 in huis. Een ode aan de grote musicals uit het verleden, maar wel op geheel eigen wijze. Uiteindelijk gaat iedereen voor de bijl bij deze musical over een jongen en meisje die durven te dromen. De film doet dat zonder naïef te zijn en eindigt met een briljant laatste kwartier.

Arrival
Mijn favoriete film van 2016 en nu dus ook van deze Oscarrace. In Arrival krijgen we te maken met buitenaardse gasten. Hebben ze goede bedoelingen? Wat willen ze? Het zijn de vragen waarop talenexpert Amy Adams antwoord moet zien te krijgen. Adams draagt de film en is ronduit weergaloos. Datzelfde geldt voor de soundtrack en die plottwist die de film een paar klassen beter maakt.  Een meesterwerkje.

Top© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.