Recensie: The Shallows (18 augustus)

The ShallowsEen mooie jonge vrouw, een bloeddorstige witte haai en een rots midden in het water. Meer heeft The Shallows niet nodig om uit te groeien tot de guilty pleasure van 2016.

Als er één dier in de filmhistorie gedemoniseerd is, dan is het wel de witte haai. Dat begon met Jaws en hield daarna eigenlijk nooit meer op. The Shallows is geen uitzondering. In de film heeft het gevaarte het gemunt op de bevallige Nancy (Blake Lively). Een eenzame surfster die een aanval van een witte haai op wonderbaarlijke wijze overleeft en vervolgens vast komt te zitten op een rots, een paar honderd meter van het veilige strand.

the-shallows-2

Wat volgt is een uiterst vermakelijk kat-en-muis-spel tussen haai en mens. Regisseur Jaume Collet-Serra kiest daarbij niet voor de ene na de andere dodelijke aanval (wees gerust, er zitten er best een paar in), maar heeft goed gekeken naar zijn meest beroemde voorganger. Net als Jaws maakt ook The Shallows vakkundig gebruik van de kracht van verbeelding. De witte haai zien we maar mondjesmaat. Het besef dat het dodelijke beest daar rondzwemt – wachtend op een moment om toe te slaan – is meer dan voldoende.

Toch stelt The Shallows ook qua actie niet teleur. De eerste aanval van de haai is meteen raak en ook daarna zien het beest nog vaak genoeg in volle glorie om een gezonde hekel aan het dier te krijgen. Groot pluspunt is bovendien de korte speelduur van de film. Er zijn wat kleine kunstgrepen nodig om aan de 86 minuten te komen, maar veel overbodige scenes bevat The Shallows niet. En dus zijn wat melodramatische momenten de film vergeven.

The Shallows

Voor het imago van de witte haai zal The Shallows weinig goeds doen, maar als guilty pleasure werkt de film uitstekend. Verwacht geen diepgravende inzichten over de strijd tussen mens en dier, maar geniet gewoon van een mooie jonge vrouw, de bloeddorstige witte haai en een rots midden in het water. Want meer heeft The Shallows echt niet nodig.

7.5/10

Top

2 Responses to “Recensie: The Shallows (18 augustus)”

  1. nothing

    Kurt Velghe:

    08-15-2016 10:25

    De meningen zijn duidelijk verdeeld. Ik had hier nochtans hele hoge verwachtingen, als Jaws-fan van het eerste uur. Toch eens proberen.© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.