Recensie: The Drop (30 oktober)

97938Rundskop zette Michaël R. Roskam en Matthias Schoenaerts in één keer op de internationale filmkaart. In het uitstekende The Drop werken de twee wederom samen en dit keer krijgen ze hulp van Tom Hardy en James Gandolfini. Het resulteert in acteerwerk van de bovenste plank en één van de beste films van 2014.

Matthias Schoenaerts mag dan bezig zijn met een spectaculaire opmars in Hollywood, je hebt altijd baas boven baas. Want wie is nu eigenlijk de beste acteur van het moment? Het is een gevaarlijke vraag en over smaak valt niet te twisten. Dat weer ik allemaal wel,  maar na The Drop weet ik het in ieder geval zeker: Tom Hardy is de naam.

The Drop

Hardy speelt in The Drop de rol van Bob. Een barman die samen met zijn neef Marv (James Gandolfini) in een door de maffia gecontroleerde bar werkt. Een schijnbaar onbetekenend figuur. Beleefd en vriendelijk voor zijn gasten, ietwat wereldvreemd en zelfs wat suffig. Een beeld dat nog eens versterkt wordt als Bob op een flink mishandelde hond stuit. Met naïef en sullig enthousiasme ontfermt hij zich op vertederende wijze over het beest.

Hardy speelt zijn rol echter zo berekenend dat je meteen voelt dat er iets niet deugt. Wanneer zijn kroeg overvallen wordt, is hij de rust zelve. En ook als de gevaarlijke en gestoorde eigenaar van de verwaarloosde hond hem begint te stalken, oogt hij bepaald niet onder de indruk. Hardy tovert een mysterie op het doek. Een man die wekelijks naar de kerk gaat, maar de hostie om hem moverende redenen overslaat.

The Drop

Het zorgt voor een gevoel van constant onbehagen. Er broeit iets, maar de vinger er op leggen is onmogelijk. Met zijn intonatie en imposante voorkomen jaagt de barman angst aan. Een tikkende tijdbom, maar tegelijkertijd ontroert hij als die lieve man met een puppy op zijn arm. Wat The Drop nog eens extra cachet geeft, is het feit dat Hardy niet de enige uitblinker is. Matthias Schoenaerts haalt het bloed onder je vingernagels vandaan als stalker en James Gandolfini imponeert in zijn allerlaatste filmrol.

Qua acteerwerk is The Drop dan ook nog niet overtroffen dit jaar, maar ook op andere vlakken scoort de film hoog. De film zindert en dat is vooral te danken aan het script van thrillerschrijver Dennis Lehane. Hij weet met de plot een constant gevoel van wantrouwen op te wekken, waarbij het nooit helemaal duidelijk is wie nu aan welke kant staat. Het maakt van The Drop een onbehagelijke film waarin de drie acteurs – en niet te vergeten actrice Noomi Rapace – de ruimte krijgen om te excelleren.

The Drop

Dat regisseur Michaël R. Roskam ze die ruimte gunt en de tijd neemt om het verhaal te vertellen en in goede banen te leiden, maakt dat The Drop tot de beste films van het jaar behoort. Een sfeervol en bij vlagen ontroerend drama dat het vooral moet hebben van het machtige acteerwerk. Van de complete cast, maar bovenal van de allerbeste acteur van het moment: Tom Hardy.

8.7/10

Top

One Response to “Recensie: The Drop (30 oktober)”© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.