Recensie: The Bridge (serie)

En hier voor de recensie van The Bridge 3De Scandinavische thriller is bezig aan een niet te stuiten opmars. De boeken en films van Stieg Larsson’s Millenium-trilogie zette de toon. Het fantastische The Killing volgde en nu is er The Bridge (Bron/Broen). Een razendspannende tiendelige serie die wederom laat zien dat het allerbeste op het gebied van misdaad nog steeds uit Scandinavië komt.

Toen ik eerder dit jaar The Killing zag, was ook ik verkocht. Binnen drie weken (20 afleveringen van een uurtje) had ik aan de hand van Sarah Lund achterhaald wie de moordenaar van Nanna Birk Larsen was. Een week later was het eveneens uitstekende The Killing 2 beëindigd. Nu is er dus The Bridge. Wederom een pareltje onder de misdaadseries.

En eigenlijk wist ik dat al vanaf de allereerste secondes. De auto die onder begeleiding van stemmige muziek en een beklemmend sfeertje de brug tussen Denemarken en Zweden nadert. De lichten op de brug die ineens uitvallen en het lijk dat even later exact op de scheidslijn tussen Zweden en Denemarken wordt gevonden. Gevolgd door de prachtige titelsong. Het is een perfect begin van een bijna perfecte serie waarin eigenlijk alles klopt.

Dat begint al met de personages. In The Bridge volgen we de Deen Martin Rohde (Kim Bodnia) en Zweedse Saga Norén (Sofia Helin) tijdens hun zoektocht naar een moordenaar die de stad door middel van de nodige moorden wijst op de grote maatschappelijke problemen in de beide landen. Rohde en Norén zijn een duo zoals je het zelden ziet. Rohde als de verantwoordelijke bijna cliché politieman. De Zweedse Saga Norén als de contactgestoorde, wereldvreemde, humorloze en alles letterlijk nemende Zweedse teamleidster. Ze blijft mede door haar zonderlinge gedrag buitengewoon interessant en het siert de serie dat nooit echt precies duidelijk wordt wat haar mankeert. Ook bevat de serie een aantal indrukwekkende bijrollen die echter helaas om niets te verraden verder onbesproken moeten blijven.

Het is echter toch vooral het vakkundig opwekken van de spanning dat The Bridge echt goed maakt. Plus de dreiging dat bij een Europese serie nooit zeker is welke personages het einde levend  halen. Toch drijft The Bridge minder op cliffhangers dan bijvoorbeeld The Killing. Ook de plotwendingen zijn subtieler maar missen hun uitwerking niet. De muziek en sfeervolle nachtscenes creëren bovendien een indrukwekkende sfeer die je meteen het verhaal inzuigt. Kortom niets dan lof voor The Bridge. Het enige puntje van kritiek is de alwetendheid van de uiteindelijke dader. In bijna alle gevallen wordt daar een plausibele verklaring voor geboden maar een enkele keer schiet de serie er in door. Dat neemt echter niet weg dat The Bridge behoort tot de beste en spannendste series die ik ooit gezien heb. Zelfs nog net iets beter dan The Killing.

9.3/10

Klik hier voor de recensie van The Bridge 2
En hier voor de recensie van The Bridge 3

Top

59 Responses to “Recensie: The Bridge (serie)”

 1. nothing

  eric:

  12-06-2011 10:21

  Top Serie,

  Bijna beter als The killing.

  Maar wie kan mij vertellen welke zanger/groep de titelsong zingt van The Bridge

  • nothing

   timbo14:

   12-06-2011 17:50

   Titelsong wordt gezongen door Choir of Young Believers en het nummer heet Hollow Talk.

 2. nothing

  Jurrien Doornbos:

  12-06-2011 18:46

  Indrukwekkende en spannende serie. Doet inderdaad denken aan Millenium.
  Ik ben sowieso een groot fan van de scandinavische trillers. De kalmte en de triestheid spettert van het doek, geweldig.

 3. nothing

  Ettena:

  12-11-2011 00:30

  Zeer spannende serie, leuke personages. We begrijpen alleen niet hoe August een flikkerend lampje achter zich kon zien….. kan iemand dat verklaren?

 4. nothing

  Gerard Nachbar:

  12-21-2011 15:37

  Wij hebben de serie van 10 episodes het afgelopen weekend bekeken. Qua acteerwerk niets dan lof. Sfeersetting, muziek, camerawerk – allemaal niets dan lof. Saga Norén wordt uitstekend neergezet als iemand die aan Asperger lijdt.
  Teneinde spoilers te voorkomen druk ik me wat versluierd uit als het om het script gaat. Pas in een heel late fase komt de uiteindelijke dader in beeld. Het doet me denken aan de al van het Griekse drama bekende Deus Ex Machina, hier te interpreteren als geforceerd einde. Gelet op het motief van de dader vloeit er wel heel veel bloed. Sommige verhaallijnen zijn too far fetched. Wat er met Anja gebeurt illustreert prachtig hoe kinderen het slachtoffer zijn van defecte ouderrelaties. En als je dan ook nog onderdak vindt bij iemand met een samoeraizwaard… Qua script zou ik zeggen: The Bridge Too Far. 5 of 6 episodes in plaats van 10 zou de serie ten goede komen.
  Ik ga de serie nog eens versneld via de DVD-speler van mijn iMac afspelen (meer opties voor versneld afspelen)

 5. nothing

  Lise:

  12-28-2011 18:33

  Je moet zeker ook eens ‘those who kill’ (‘Den som dræber’) bekijken. Deze is ook van de makers van “The Killing’ en zeker een aanrader, al wordt er hier niet de hele serie aan 1 zaak gewerkt, maar behandelt elke aflevering een verschillende zaak

  • nothing

   timbo14:

   12-28-2011 18:47

   Vond het inderdaad jammer dat serie uit losse afleveringen bestaat maar was ook een leuke serie.

 6. nothing

  Kiki:

  01-04-2012 10:53

  Ben er bijna doorheen, nog 2 afleveringen te gaan. En dat in 4 dagen tijd. Het is echt zo retespannend, niet normaal. Maar wel subtieler dan The Killing inderdaad. Millennium is ook zeker een aanrader, hoewel ik daar steeds bekende gezichten voorbij zag komen, wat soms best storend was, omdat je die acteurs in een andere context kent. En Wallander is ook heel goed, daar staat in principe elke aflevering op zichzelf, maar ontwikkelen de hoofdpersonen zich wel. Vind ik ook altijd fijn om naar te kijken, maar de oudere versies (van de boeken) vind ik minder, omdat de boeken zó goed zijn, dan valt de verfilming tegen. Maar de seizoenen die door Mankell speciaal gemaakt zijn om te verfilmen zijn steengoed!

 7. nothing

  Jansonns:

  01-04-2012 20:52

  Deze week alle afleveringen gezien van the Killing. Fantastische serie. Nu net gekeken naar deel 1 van the bridge.Ben teleurgesteld, het kon me echt niet boeien. Voelde een enorme weerzin tegen Saga . Geen zin om al die afleveringen zo’n vreselijk mens te zien.

  • nothing

   Zizou:

   01-24-2012 17:27

   Ik moest in het begin ook even wennen aan Saga, maar na een paar afleveringen ben ik van haar gaan houden. Het is een prachtig personage dat zich, naarmate de serie vordert, ontwikkeld op allerlei gebieden. Daar komt bij dat ze voor de nodige humor zorgt. Daarnaast vormt ze een perfect koppel met Martin, weliswaar totaal verschillende personages, maar juist daarom zo uniek. De dialogen tussen de twee zijn prachtig, net zoals de ietwat vreemde band die tussen de twee ontstaat.

   Ik zou zeggen, blijf kijken! Ik denk niet je er spijt van zult krijgen.

 8. nothing

  Karin Buijsman:

  01-06-2012 19:14

  Net klaar met The Bridge (in twee dagen bekeken). Waanzinnig! De dagen ervoor Millenium 1,2 en 3 gekeken en we zijn hier nu verslaafd aan de Sandinavische thrillers. Nu over naar The Killing. Ben heel benieuwd.

  • nothing

   timbo14:

   01-06-2012 20:09

   Wordt weer genieten!!

 9. nothing

  Heidi:

  01-14-2012 11:57

  Zou er ook een soort van vervolg komen, ik wil nog meer zien, geweldig duo!
  Weet iemand of het gebaseerd is op een boek?

 10. nothing

  bourgeois pierre:

  01-18-2012 10:07

  ik vond het een geweldige serie en heb echt genoten van de vertolking van het hoofdpersonage
  geweldig
  wat ik me afvroeg waarom had zij soms liktekens rond haar mond en soms niet ,?
  ik vind the bridge beter dan the killing
  ik hou veel van saga’s vertolking

  • nothing

   Mortimer:

   02-16-2012 00:01

   Heb in de krant gelezen dat zij in het echt ook littekens heeft (verbrand geweest of zo) dus dat is echt.

 11. nothing

  yvonne:

  01-18-2012 23:38

  potverdrie, ik ben net klaar met de bridge kijken. Zeer onderhoudend . Geweldig man/vrouw duo vanwege het contrast tussen die 2, en tegelijkertijd het aanvullende . Hilarisch vanwege haar asperger en haar totaal rake opmerkingen die onbedoeld vaak commentaar leveren op algemeen geldende moraal . Ik heb niet echt moeite met wat losse eindjes, zoals bijvoorbeeld dat litteken. Maar nu mijn ‘probleem’ : het einde (dat lampje begreep ik ook niet). Ik kan het hier niet verder uitleggen omdat ik dan dingen moet verklappen. Kan iemand die ‘m gezien heeft mij mailen zodat ik uit mijn ‘lijden word verlost’? Ik zat er zo in dat ik vast iets over het hoofd heb gezien.
  Misschien helpt nachtje slapen ook 🙂

  • nothing

   Guido Fliek:

   01-22-2012 20:57

   ja dat lampje snap ik op zich ook niet zo. Waarschijnlijk om het filmen in het donker makkelijker te maken en het knipperen
   om er een beetje spanning in aan te brengen? Ik dacht ook aan kortsluiting door water.

   • nothing

    yvonne:

    01-23-2012 08:23

    Dank!

   • nothing

    Sofyandimaria:

    03-16-2012 10:00

    Kan iemand mij vertellen wat er precies gebeurd met august op het einde van de serie? En dan mailen naar S.oualit10@hotmail.com aub, alvast bedankt!

  • nothing

   Zizou:

   01-24-2012 17:29

   Litteken van Saga komt door de pruimtabak die ze elke dag in haar mond stopt. Een paar keer zie je haar iets achter haar lip stoppen..

   • nothing

    yvonne:

    01-24-2012 23:12

    Tack! Zizou

 12. nothing

  Guido Fliek:

  01-22-2012 19:29

  Ik moet nog 1 aflevering gaan kijken. Waarschijnlijk direct hierna. Het is echt retespannend. Ik vindt het net zo goed als The Killing maar op een andere manier. The Killing vindt ik echt top met die Sara Lund.

  Deze Sage Noren heeft ook wel wat. Beetje geflipt mens maar lig af en toe echt in een deuk hoe zij er alles uitflapt waar iedereen bijstaat.

  De afleveringen van Beck vindt ik ook nog steeds super. Vooral Gunvald en de buurman van Martin. En de dochter van Martin is ook al zo’n recht door zee flapuit.

  Ja, ik mag wel zeggen dat ik momenteel helemaal verslingerd ben aan de zweedse/Deense crime series.

  Den Ferdomde ook gezien. Ging wel. Those Who Kill 2en halve aflevering gezien. Die kon mij toch niet zo boeien. De moord werd daar toch steeds wel iets te makkelijk en snel opgelost.

  Nee, deze Bridge is een absolute aanrader. Als iemand nog goede tips heeft voor andere Deense/Zweedse series hoor ik het graag.

  Wat ik nog moet gaan zien is Borgen/The Government, Commissaris Winter, Wallander,

  Behalve Beck vindt ik tot nu toe de series van meerdere delen met 1 verhaal boeiender als de series waarin elke aflevering een verhaal op zich is.

  • nothing

   karin:

   01-23-2012 05:08

   Ja, ik ga ook voor de langere series. The Bridge is tot nu toe wel mijn favoriet maar The Killing 1 en 2 waren ook geweldig. Ik heb gehoord over The Eagle. Schijnt ook goed te zijn. Heeft iemand die gezien?

   • nothing

    Linda:

    03-18-2012 18:07

    Ja, de eagle gezien. Wij zijn ook helemaal op de scandinavische toer. Borgen, The Killing, Wallander, Den Ferdomde: allemaal gezien. The eagle is eerst even wennen, maar wel leuke personages. Hebben de eerste serie gezien. Jammer dat we niet meteen de hele box hebben gekocht. (zie Bol)

  • nothing

   yvonne:

   01-23-2012 08:23

   Voor de goede orde 🙂 Ik had na mijn reactie hier idd ineens het einde begrepen van The Bridge. Ik had me simpelweg vergist in namen. Over het knipperend lichtje; ik denk ook bedoeld als een soort kwelling voor het slachtoffer (en ons).
   Losse eindjes: heb ik ook nog even bij stilgestaan. In mijn geval heeft het ook te maken met wat je gewend bent. In Amerikaanse spannende films/series klopt vaak alles precies, zelfs persoonlijke dingen van detectives of agenten en aan het einde is ook alles ‘af’. Hier is dat alles veel minder duidelijk meteen..
   Ik ga nu Those who kill kijken, ondanks voorgaande reactie. Dan denk ik achter Borgen aan en Beck misschien, maar iemand tipte me ook voor The Wire. Weliswaar Amerikaans maar toch . . .
   Wallander zeker kijken zou ik zeggen

   • nothing

    timbo14:

    01-23-2012 09:48

    The Wire is inderdaad ook fantastisch.

   • nothing

    timbo14:

    01-23-2012 09:50

    En vergeet Sherlock natuurlijk niet!! http://filmmad.wordpress.com/2012/01/16/recensie-sherlock-bbc-2012-season-2/

   • nothing

    Guido Fliek:

    01-23-2012 12:11

    Ga vooral voor Beck. Er zijn heel veel afleveringen van. Volume 1 tot 4 met elk 4 afleveringen. Ontzettend leuke serie met sterk verhaal en sterke personages. Kijk het wel in volgorde. Elke aflevering is een ander verhaal maar de persoonlijke ontwikkelingen gaan wel door.

    De Eagle heb ik ook maar moet ik nog gaan kijken. Evenals Varg Veum.

    • nothing

     yvonne:

     01-23-2012 15:21

     @ Guido dank. Ik ga ns kijken of ik Beck kan charteren bij deze of gene.
     @ Timbo14 Nou die Sherlock heb ik helemaal gemist. Ook daar maar achteraan voordat ik II ga kijken. Lijkt me erg mooi idd

    • nothing

     karin:

     01-23-2012 16:41

     Varg Veum heb ik al gekeken. Is ook leuk. Maar toch niets boven de Bridge……………

     • nothing

      timbo14:

      01-23-2012 17:28

      The Killing en The Bridge hebben als voordeel dat er in een relatief korte periode echt een verhaal wordt begonnen en afgerond. Veel van de andere series duren seizoenen lang en hebben iedere week een losstaande aflevering. Heb daar toch wat minder mee merk ik altijd.

  • nothing

   Sylvia:

   02-15-2012 18:28

   Inspector Winter is me heel erg tegengevallen. Vreemd personage…
   Tip: Irene Huss, hartstikke leuk!!

 13. nothing

  Berry:

  01-24-2012 21:33

  we hebben in een week de hele serie bekeken van The Bridge.
  Nog een beetje verdoofd van de spanning
  De verfilming van Stieg Larson vorige jaar gezien en echt verslaafd geworden aan
  scandinavische Trillers.
  Wallander van Henning Mankell , Irene HUs en Maria Wern zijn ook aanraders
  I
  echt de scandinavische trillers zijn top

  • nothing

   Sylvia:

   02-21-2012 18:33

   Maria Wern ook net gezien, ook heel leuk. Er zijn meerdere afleveringen maar helaas in Nederland maar één deel uitgebracht (voor zover ik dat kan nagaan). Irene Huss deel 2 al bij de bibliotheek in bestelling!!

 14. nothing

  yvonne:

  01-24-2012 23:32

  Nou ik heb net dl 4 van Those who kill achter de kiezen en ik moet de critici gelijk geven. Te gemakkelijk wat mij betreft en vooral de vrouwelijke hoofdrol kan me niet bekoren. Met dl 3 (gevangenis moorden) als dieptepunt. Ik bedoel: als je bij de politie gaat en uiteindelijk een onderzoek mag gaan leiden dan mag je toch aannemen dat je echt hebt gedeald met je erge verleden en niet steeds uit de pan flipt als er weer eens een moordenaar/verkachter moet worden verhoord. Alsof die niets ergers gewend zijn dan een blondje dat in hun gezicht staat te schreeuwen. Ja, daar gaan ze van bekennen. Doet me iets te veel denken aan die Elliot van Law & Order SVU. Of ze schrikt van een blaffende hond en dan kan de dader haar weer overmeesteren. En dan die baas van haar (wel leuk om hem terug te zien uit de Killing) die elke aflevering zo ongeveer zegt: je bent competent, maar dit heb je niet goed gedaan. Kinderachtige feedback. Kortom; te schematisch allemaal.
  Dl 4 wel aardig overigens, maar daarin speelt dan ook Thomas de profiler een hoofdrol (en de politieman uit The Bridge de slechterik). Ik kijk nog wel deel 5 van vol I (zo zit ik dan weer wel in elkaar).

 15. nothing

  Marloes:

  02-01-2012 21:37

  Fantastische serie, the Bridge. Net de laatste aflevering gezien, we hebben er echt van genoten. Wat mij betreft tien keer beter dan the Killing. Daarvan alleen het eerste seizoen gezien; nog in twijfel of we de tweede gaan kijken aangezien we de eerste te ‘slordig’ vonden.
  Dus nu maar verder met Millenium en evt Those Who Kill (toch maar even proberen), maar als er nog andere tips zijn dan graag!
  Wij hebben ook een zwak voor Dexter; totaal andere cultuur en andere strekking maar het kluisterde ons wel aan de buis.

  • nothing

   karin:

   02-02-2012 06:19

   Aangezien wij zo’n beetje alle ondertitelde scandinavische series hebben gezien moesten we uitwijken naar iets anders. Het eerste seizoen van Damages met Glen Close in de hoofdrol gekeken (USA). Ook deze serie is een echte aanrader. Het is een advocatenserie met ontzettend veel wendingen. Niemand is te vertrouwen en de meeste personages hebben een dubbele agenda. Echt heel spannend. Proberen dus!

 16. nothing

  Anja:

  02-05-2012 19:07

  Geweldige serie! Spannend plot en het karakter van de contactgestoorde politievrouw Saga Norén – fantastisch gespeeld door Sofia Helin – maakt het zeer de moeite waard. Vind het onzinnig dat van deze serie een Engelse versie gemaakt gaat worden (uiteraard een commerciële keuze). Gaat natuurlijk nooit het origineel evenaren. De beste thrillers komen momenteel nu eenmaal uit Scandinavië (!).

  • nothing

   timbo14:

   02-05-2012 20:11

   Remakes zijn niet altijd slecht. Deze versie van The Bridge is weer een remake van een Canadese serie met een soortgelijk uitgangspunt. Maar kan me inderdaad niet voorstellen dat een Amerikaanse versie nog veel gaat toevoegen aan deze serie.

 17. nothing

  bourgeois pierre:

  02-17-2012 15:12

  heeft er al iemand van jullie naar borgen gekeken
  ook een zeer mooie reeks
  men is aan aflevering 4 van de 10
  ik vind het zeer goed gespeeld en zeer onderhoudend
  wel geen politiereeks

  • nothing

   timbo14:

   02-21-2012 09:25

   Recensie Borgen staat sinds gisteren ook op deze site.

 18. nothing

  Vicky:

  02-20-2012 11:55

  Ik ben ook helemaal verslaafd aan deze series en films..
  Enkele aanraders : Johan Falk (http://www.bol.com/nl/p/dvd/johan-falk/1002004011036397/index.html) en Den Fördömde (http://www.bol.com/nl/p/dvd/den-fordomde/1002004011188269/index.html) en Verdict Revised (http://www.bol.com/nl/p/dvd/verdict-revised-seizoen-1/1002004011055289/index.html).

 19. nothing

  Vicky:

  02-20-2012 11:57

  The Jinx is ook heel erg goed (http://www.bol.com/nl/p/dvd/jinx-the/1002004010998742/index.html) 🙂

 20. nothing

  Vicky:

  02-20-2012 12:01

  Binnenkort (eind februari 2012) komen Irene Huss 2 en Verdict Revised 2 uit..

 21. nothing

  Katrien:

  04-10-2012 18:14

  Ik heb juist op 2 dagen (gisteren 8 afleveringen) alle afleveringen afgekeken. 🙂
  Volgens mij komt het flikkerende lichtje van het tweede raam… als ze buiten staat naar de muur te kijken zijn er 2 ramen zichtbaar. Als ze in de garage staat slechts 1. Daardoor is volgens mij ook haar cent gevallen dat er iets niet juist was in dat gebouw…. raam te weinig van binnenuit.

 22. nothing

  Rudi Verbruggen:

  04-13-2012 12:26

  Wie kan mij helpen ??? In aflevering 5 van The Bridge rond minuut 44 kan men een geweldig muziekfragment horen als Saga in de pub/disco zit ?? Wat is de titel en wie zijn de uitvoerders van dit geweldig dance-nummer ????

  • nothing

   Christophe:

   09-30-2012 09:10

   heb je al nieuws over die track Rudi?
   thanks

 23. nothing

  Tim:

  04-14-2012 22:52

  Wat een heerlijke serie zeg. Ook enorm gelachen om de reacties soms van Saga. Heerlijk duo Martin & Saga. Goed verhaal en mooi kill gefilmd

 24. nothing

  moody:

  06-30-2012 20:36

  Ben in aflevering 6. Ik vraag mij alleen af hoe die flik het klaarspeelde om na een operatie en zo’n stamp tegen zijn kl*t*n effe van bil te gaan met da mottig pruikmens. Respect! Geen slechte serie mar ook ni de top. Het autisme van Sagai is ook te veel in de verf gezet. Ik twijfel of zo iemand inspecteur kan worden bij de politie.

 25. nothing

  vero lietaer:

  07-16-2012 14:17

  zou het kunnen (en nu even niet verder lezen als je de serie niet helemaal hebt uitgekeken **** opgepast, spoiler!!!!!!)… dat A. niet in die kist lag en dat hij toch ergens langs een spoorweg lag? En dat het licht aan- en uitgaat bij voorbijrijdende treinen?

 26. nothing

  Christophe:

  09-30-2012 09:09

  Kan er mij iemand mij helpen met de techno track die ze spelen in seizoen 1 episode 5 in de discotheek?

 27. nothing

  Willeke Willems:

  11-04-2012 12:25

  Wat een geweldige serie. Gisteren de laatste aflevering gezien. Ik ben er stil van geworden. Spannend tot aan het einde. Toch had ik niet gedacht dat het zo zou aflopen. En wat heb ik genoten van Saga. Wat een enig personage. In een woord! Ik hoop dat er nog veel van die series komen.
  Willeke

 28. nothing

  Margreeth:

  11-04-2012 15:31

  Gisteren aflevering 10 gezien. Geweldige serie, wat een spanning! Alleen hoe krijgt Sebastian het voor elkaar om in een paar uurtjes een muur op te trekken, te pleisteren en te drogen? Ons stucwerk was pas na een dag of 3 droog. Dat maakt dat ik toch een beetje katterig achterblijf.
  We gaan vanavond verder met Borgen. Zin in!

 29. nothing

  rieneet:

  11-13-2012 19:59

  Haha ja dat droge stucwerk was mij ook al opgevallen. Bovendien dacht ik dat August ligt maar de kist komt er rechtop uit?
  Maakt niet uit, ik vond de serie fantastisch, stukken beter dan de killing waarbij echt iedereen als verdachte werd aangemerkt.

 30. nothing

  ZUuhGaPSTn:

  04-10-2013 04:40

  buy tramadol order tramadol no prescription – tramadol online mexico

 31. nothing

  Leo:

  09-02-2014 23:07

  Een hele spannende serie, aflevering 10 had aan het eind een mooie song.
  Is er misschien iemand die weet wie de artiest is, het lijkt wel een nummer van Seal, helaas kan ik niets vinden dat er op lijkt.© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.