Recensie: Perfetti Sconosciuti (17 november)

Perfetti SconosciutiEen spelletje truth or dare voor volwassenen. Maar dan met telefoons. Zo laat Perfetti Sconosciuti zich nog het best samenvatten. Het levert een Italiaans meesterwerkje op.

We appen, sms-en en bellen ons wat af, maar hebben we ook iets te verbergen? De meesten zullen die vraag met nee beantwoorden, maar na het zien van Perfetti Sconosciuti (Perfect Strangers) valt dat toch te betwijfelen. Het is een vraag die de hoofdrolspelers in de film zichzelf in ieder geval niet of nauwelijks stellen, wanneer de gastvrouw tijdens een etentje een voorstel doet. Dat luidt als volgt; iedereen legt zijn of haar telefoon op tafel en alle appjes, sms’jes en telefoontjes die binnenkomen worden publiekelijk gedeeld.

Perfetti Sconosciuti

Een onschuldig spelletje dat in eerste instantie vooral leidt tot komische en in het ergste geval enigszins gênante situaties. De uitnodiging voor een voetbalwedstrijd die bij één van de mannen niet binnenkomt of een berichtje over een operatie waar niet iedereen aan tafel van wist. Toch verandert de sfeer snel. De zeven vrienden – drie stellen en Peppe – merken beetje bij beetje dat er wel degelijk zaken zijn die ze liever voor zichzelf hadden gehouden.

Regisseur Paulo Genovese verdient een groot compliment voor de manier waarop hij het geheel geloofwaardig houdt. De film schakelt razendsnel van komisch naar ongemakkelijk, terwijl je weer even later naar een authentiek drama kijkt. Een prestatie van formaat, zeker omdat de film zich bijna volledig op één plek afspeelt. Perfetti Sconosciuti moet het dan ook hebben van het acteerwerk, de dialogen en het ronduit meesterlijke script.

Perfetti Sconosciuti

Essentieel daarin zijn die eerste minuten. Waarin we de stellen thuis zien en een glimp krijgen van scheurtjes die zich dan al aandienen. Moeder Eva die condooms bij haar dochter in de tas vindt en Bianca die haar vriend vertelt dat ze gestopt is met de pil. Het zijn voorbodes voor wat komen gaat. Schaakstukken die alvast voorzichtig in stelling worden gebracht, voordat het grote eindspel gaat beginnen.

Perfetti Sconosciuti omzeilt daarmee ook de grootste valkuil. Want natuurlijk zijn de problemen die zich aandienen groter en talrijker dan je op één avond zou verwachten. De film komt daar mee weg juist door vooraf al te tonen dat niet alles pais en vree is. Bovendien draait Perfetti Sconosciuti niet enkel om de onthullingen, maar vooral om het groepsproces dat daar op volgt. Langzaam, maar zeker valt het hechte blok uit elkaar. Waarbij onvoorwaardelijke vriendschap, bedrog en jaloezie om voorrang vechten.

Perfetti Sconosciuti

De film is daarmee ook een karakterstudie, die bovendien stemt tot nadenken. Waarbij goed en slecht nauwelijks bestaan. Zo wekt de wat afstandelijke Rocco hier en daar wat ergernis op, totdat er – in een werkelijk prachtige scene – een telefoongesprek volgt met zijn dochter. En Lele mag dan grote gebreken hebben, wanneer het moet is hij er wel voor zijn vriend Peppe. Zo loopt iedereen gedurende de film deukjes op, maar echt beschadigd raakt maar een enkeling.

Dat is mede aan te danken aan het geweldige acteerwerk, maar zeker ook aan de al eerdere genoemde regisseur. Vooral de scene waarin hij schetst hoe de avond ook had kunnen lopen, is een pareltje dat je niet licht vergeet. En dat geldt eigenlijk voor de hele film. Perfetti Sconosciuti had in minder capabele handen eenvoudig kunnen ontaarden in een flauwe gimmick, maar dat gebeurt niet. De Italiaanse rolprent groeit uit tot een gedenkwaardige en razend actuele film. Een meesterwerkje kortom.

8.9/10

Top

3 Responses to “Recensie: Perfetti Sconosciuti (17 november)”

 1. nothing

  De Protagonisten (m):

  11-11-2016 12:45

  Die ene scene waar je het over hebt, hoe de avond ook had kunnen lopen, had ik nog niet over nagedacht! Goede toevoeging, want daar heb ik al een paar keer aan terug gedacht.

  • nothing

   Tim:

   11-29-2016 10:45

   Vond ik misschien wel de mooiste van de hele film.© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.