Recensie: Mud (15 augustus)

mud-posterHet teleurstellende filmjaar 2013 kent met Mud eindelijk een lichtpuntje. Of zeg maar gerust een lichtpunt. De heerlijke coming of age film kan zomaar eens mee gaan dingen naar de titel van beste film van 2013.

Twee jongens op avontuur. Wonend aan de Mississippi, zijn de rivier, bossen en moerassen de natuurlijke habitat van de veertienjarige Ellis en de net zo oude Neckbone. Bang voor slangen zijn de twee vrienden niet en ook op andere vlakken staan ze hun mannetje. Dagelijks trekken de twee kameraden er op hun bootje op uit, op zoek naar nieuwe avonturen. Totdat ze Mud aantreffen. Een charismatische man die schuilt in de bossen voor zijn belagers. Ondertussen wachtend op zijn geliefde Juniper (een verrassend goede Reese Witherspoon) om samen op de vlucht te slaan.

Mud

De ontmoeting tussen het tweetal en de crimineel Mud is het sein voor een heerlijke coming of age film. Het contrast tussen de cynische Mud en de goedgelovige Ellis van veertien is groot, maar wordt feilloos uitgewerkt. Met name de manier waarop deze uit nood geboren vriendschap beide mannen verandert. De tiener Ellis die langzaam uitgroeit tot een echt man en de vrijgevochten en door het leven geharde Mud die wordt geraakt door de bijna naïeve levensvisie van zijn jonge vriend.

Die wonderlijke vriendschap tussen de twee, is zonder meer de grootste attractie van Mud. Maar ook regisseur Jeff Nichols verdient complimenten. Mud kabbelt heerlijk voort als ware het een rivier, maar weet wel constant te boeien en verliest de aandacht van de kijker nooit. Nichols creëert een broeierige sfeer – die ook in Take Shelter al zo dwingend aanwezig was – die als een warme deken over de film hangt en die de twijfel over een goede afloop constant levend houdt.

Mud1

Grote rol daarin spelen ook de twee hoofdrolspelers. Kinderrollen blijven vaak een probleem, maar Jacob Lofland en Tye Sheridan laten zien dat het ook anders kan. Met name Sheridan is groots als de tiener wiens leven –verliefd op een ouder meisje en ouders die willen scheiden- op zijn kop staat. Op zijn best is hij echter in combinatie met die andere hoofdrolspeler Matthew McConaughey. De man die tot nu toe vooral in het nieuws kwam vanwege zijn indrukwekkende torso, maar zich inmiddels definitief tussen de grote jongens in heeft genesteld. Ook in Mud laat hij weer zien veel meer te zijn dan een mooie jongen en een Oscarnominatie voor zijn rol in Mud valt dan ook zeker niet uit te sluiten.

Oscarnominaties of niet. Feit blijft dat Mud één van die weinige lichtpuntjes uit 2013 tot nu toe is. Een sympathieke en goede film – gemaakt voor amper tien miljoen dollar – in een klimaat waarin alleen nog maar wordt geïnvesteerd in grote producties en superheldenfilms. Alleen dat al zou genoeg reden moeten zijn om pijlsnel de bioscoop op te zoeken. Voor het te laat is.

8.1/10

Top

One Response to “Recensie: Mud (15 augustus)”© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.