Recensie: House of Cards (seizoen 4)

House of Cards 4Frank Underwood snoert zijn criticasters de mond. De president van Amerika is na het teleurstellende derde seizoen helemaal terug. En het moet gezegd; beter dan ooit.

De klad zat er danig in. Daar waar House of Cards in het eerste seizoen zinderde en bijkans betoverde, stelde de serie vorig jaar flink teleur. Frank Underwood miste wat zijn oude scherpte en de Russische president Petrov had veel weg van een karikatuur. Het maakte van House of Cards een soort van parodie, waardoor ook de momenten waarop de serie wel groots was een stuk minder uit de verf kwamen.
House of Cards 4

Hoe anders is dat in seizoen vier. Vanaf de allereerste seconde voel je dat er iets veranderd is. Onze Russische vriend is grotendeels uit beeld en dat geldt ook voor de liefde tussen Frank (Kevin Spacey) en Claire (Robin Wright). In plaats van met elkaar, strijden de twee nu vooral tegen elkaar en dat zorgt voor een geheel nieuwe dynamiek. Met name Robin Wright krijgt daardoor nog meer de kans om te schitteren. De actrice die seizoen drie al in haar eentje redde, is groots een meeslepend.

Bovendien kan ze zich meten met de president van Amerika. Frank Underwood had in het verleden vaak weinig te duchten van zijn tegenstrevers, maar Claire blijkt net zo nietsontziend als haar man. Een op sterven liggende moeder is voor haar geen probleem, maar een kans. En daar waar ze de president kan treffen doet ze het. Al is het maar om haar eigen positie op dat grote politieke schaakbord te versterken.

House of Cards 4

Daar komt de hoge mate van urgentie nog eens bij. Trump, Sanders en Clinton zijn de namen van nu, tijdens House of Cards volgen we Frank Underwood, Heather Dunbar en Will Conway. Werkelijkheid en fictie lopen als het ware door elkaar heen en de parallellen zijn soms schrikbarend. Sterker nog, de huidige strijd om het Witte Huis geeft House of Cards zelfs nog wat extra geloofwaardigheid mee. Net op het moment dat je denkt dat die schietpartij wel een beetje vergezocht is, breken er rellen uit op een Trump-bijeenkomst of bestormt iemand in het echte Amerika een podium.

De kunst van het weglaten verstaat House of Cards ook als geen ander. Niet alles wordt voorgekauwd en gebeurt dat wel dan is de uitkomst bekend en hoeven we daar dus niet nog een kwartier aan te spenderen. Het tempo blijft daardoor hoog en House of Cards meeslepend. Zeker als de strijd weer eens verbaal wordt gevoerd. Dan is de serie toch nog steeds op haar best. Als de oneliners van Frank Underwood over de tafel vliegen en de gevatte antwoorden razendsnel hun weg terugvinden.

House of Cards 4

Het is op die momenten dat Kevin Spacey en Robin Wright nogmaals laten zien dat zij er torenhoog bovenuit steken. Zij aan zij of elkaar de tent uitvechtend.  Met de scene aan de keukentafel als iconisch hoogtepunt. De intermezzo’s tussen Wright en Spacey blijven dus nog steeds de belangrijkste attracties van House of Cards, al moet gezegd dat ook het scenario er nooit beter uitzag. En dus kan er maar één conclusie volgen; House of Cards overtreft zichzelf. Het beduidend minder derde seizoen is (bijna) vergeten en volledig vergeven. House of Cards is helemaal terug, en legt de lat voor een vijfde seizoen akelig hoog. Zeker met die ijzingwekkende slotscène in gedachten.

9.2/10

Lees ook:
House of Cards: (Seizoen 1)
House of Cards: (Seizoen 2)
House of Cards: (Seizoen 3) 

Top

One Response to “Recensie: House of Cards (seizoen 4)”© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.