Recensie: House of Cards (seizoen 3)

House of CardsHouse of Cards en Frank Underwood zijn terug. De laatste als president ditmaal. Een functie die Underwood duidelijk minder goed ligt en die feilloos aantoont in welke spagaat de serie zit. Kiezen voor een memorabel personage of toch vernieuwen.

‘The chase is better than the catch’, zong de Duitse band Scooter al eens. Een gezegde dat gemaakt lijkt voor de eerste afleveringen van het nieuwe House of Cards seizoen. Daar waar Frank Underwood twee seizoenen lang bijna flierefluitend door het leven ging en zich in een rechte lijn omhoog werkte, is er nu de slachtofferrol. De jager wordt prooi en zijn verdeel- en-heers werkwijze is ineens minder effectief.

House of Cards

Underwood pist in de openingsscène nog wel zelfverzekerd over het graf van zijn vader, maar al snel is de ras opportunist het momentum volledig kwijt. Talk show hosts maken hem belachelijk en het verwezenlijken van zijn nieuwe banenprogramma – America Works genaamd – komt moeizaam van de grond. De man die altijd alles onder controle had, zit nu ineens huilend tegen een bank.

Ook als kijker wordt je bij die teloorgang betrokken. Het ‘dacht je dat ik je vergeten was?’ waarmee Underwood de kijkers in het tweede seizoen begroette, is ingeruild voor een venijnig ‘wat kijken jullie nou?’ En ook van het beleefde knikje waarna dat inmiddels beroemde ‘welkom terug’ klonk, is niets meer over. Liever kijkt Kevin Spacey je woedend aan, om nog maar eens te benadrukken dat we hier met aangeschoten wild te maken hebben.

House of Cards

Spacey doet het weer voortreffelijk. Hij oogt wat kwetsbaarder dan voorheen, maar echt breken of emotie tonen doet hij nog steeds hoogstzelden. Dat is anders bij Claire Underwood (Robin Wright). Voor de buitenwereld blijft ze de ideale vrouw. Een first lady die VN-ambassadeur is, bloed doneert in campagnetijd en zorgt dat de vrouwen op haar man stemmen. Ondertussen knaagt er iets aan haar. Steeds nadrukkelijker dringt bij Claire door dat ze een afhankelijke vrouw is geworden die weinig voorstelt zonder haar man.

Het maakt van Claire Underwood het belangrijkste personage in dit derde seizoen. Daar waar manlief blijft doen wat hij altijd al deed, ontwikkelt het personage van Claire zich. Ze vertoont menselijke trekjes, wil iets betekenen en twijfelt openlijk aan haar man en hun relatie. Een proces dat versneld wordt door Tom Yates. Een beroemd schrijver die bezig is met een boek over de president en daardoor oude wonden open haalt.

House of Cards

Het verandert de dynamiek tussen Claire en Frank ontegenzeggelijk, en dat heeft House of Cards nodig ook. Want hoe vermakelijk de monologen en oneliners van Kevin Spacey ook zijn, de sleet zit er in de beginfase duidelijk op. Een andere verandering die House of Cards doormaakt is dat feit en fictie door elkaar heen gaan lopen. Zoals Obama moet werken met een minderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, zo heeft ook Frank Underwood weinig steun aldaar.

De Russische president Petrov (Lars ‘Troels Hartmann’ Mikkelsen) die onze hoofdrolspeler het leven zuur maakt, is dan weer overduidelijk gemodelleerd aan de hand van Vladimir Poetin. En voor wie daar nog aan twijfelde is er het gastoptreden van de band Pussy Riot en een verhaallijn over een Amerikaanse homo die in Rusland wordt opgepakt en vastgezet. Vermakelijk, maar te makkelijk om echt indruk te maken.

House of Cards

Het maakt duidelijk dat House of Cards wel degelijk probeert te vernieuwen, al blijft dat lastig. House of Cards is Frank Underwood, en dan met name de grofgebekte, manipulatieve en over lijken gaande versie daarvan. Het is niet voor niets dat House of Cards pas na een paar afleveringen echt ouderwets goed aanvoelt. Dat is het moment waarop  Underwood de slachtofferrol laat voor wat die is, zijn duivels ontbindt en de jacht weer opent. Het toont nogmaals aan dat Scooter gelijk had en de jacht inderdaad lekkerder is dan de vangst.

7.7/10

Lees ook: 
Recensie: House of Cards (seizoen 1)
Recensie: House of Cards (seizoen 2)

Top

4 Responses to “Recensie: House of Cards (seizoen 3)”© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.