Recensie: House of Cards (seizoen 1)

house-of-cards-final-posterGrote regisseur stappen steeds vaker over naar de tv. Zo ook David Fincher voor House of Cards. En als Fincher series aflevert van dit niveau, is het geen enkel probleem dat we een jaartje langer moeten wachten op zijn volgende film.

Michael Mann met Luck, Martin Scorsese met Boardwalk Empire en Frank Darabont die The Walking Dead onder zijn hoede nam. Topregisseurs die zich niet te goed voelen voor de overstap naar tv. Nu komt daar dus David Fincher bij. En in zijn kielzog neemt hij ook nog acteur Kevin Spacey mee. Een match made in heaven en dat is te zien ook.

Want de hand van Fincher (die als regisseur alleen de eerste aflevering voor zijn rekening neemt) is duidelijk zichtbaar in House of Cards. Fincher gaf al aan House of Cards niet als een serie, maar als een film van ruim tien uur te zien. Om dat nog eens te benadrukken, kwam zender Netflix met een wel heel aparte manier van uitzenden. Niet iedere week één aflevering maar dertien afleveringen achter elkaar. Dit alles onder het anti-kijkcijfer motto: Het maakt niet uit wanneer de mensen precies kijken, als ze maar kijken. Om deze filosofie kracht bij te zetten, werden de cijfers niet eens is afgewacht, maar werd er meteen een tweede seizoen aangekondigd.

house_of_cards2

Nu was afwachten ook niet noodzakelijk, want wat is House of Cards en genot om naar te kijken. De serie over het nietsontziende congreslid Frank Underwood (Kevin Spacey), die er alles voor over heeft om zijn politieke doelen te bereiken, is vooral de comeback van Kevin Spacey. De begenadigd acteur die de laatste jaren een beetje van de radar verdween, maar met House of Cards laat zien nog steeds tot de allerbeste te behoren. Dat blijkt al vanaf die allereerste scene waarin hij op een aangereden hond stuit, die hij vervolgens op klinische wijze zonder emotie of empathie uit zijn lijden verlost. Een metafoor voor de nietsontziende manier waarop hij in het verloop van de serie met alles en iedereen die in zijn weg staat, zal afrekenen. Emotieloos en koud, maar altijd zelfvoldaan en met stijl. Daarbij krijgt Spacey hulp van een meesterlijk script. Monologen, dialogen en one-liners, ze vliegen je om de oren en allemaal zijn ze even sterk.

Het gemak waarmee Spacey ze vervolgens overbrengt is imponerend. Daarbij worden risico’s niet gemeden. Want een hoofdrolspeler die ze meerdere malen direct tot de kijker richt, het is een trucje dat vaak verkeerd uitpakt. Toch werken de intermezzo’s waarin Spacey de kijker deelgenoot maakt van zijn gedachten ronduit aanstekelijk. Zoals eigenlijk voor het hele personage Frank Underwood geldt. Het is een genot om te zien hoe werkelijk alles moet wijken voor zijn ambities. Met zijn vlotte babbel en briljante inzicht is hij zijn collega’s steevast mijlenver voor. Het in diskrediet brengen van concurrenten, de manipulatie van collega’s en het tegen elkaar uitspelen van mensen, doet hij met zoveel flair en finesse dat het congreslid  al snel een man om van te houden wordt.

Kate-Mara-House-of-Cards-640x360

Dat geldt overigens ook voor een groot deel van de rest van de cast. Robin Wright maakt als de vrouw van Underwood die even meedogenloos en doortrapt te werk gaat indruk en Kata Mara is als de journaliste Zoe Barnes ronduit goed en zelfs de kleine bijrollen zijn uitstekend. Gerald McRaney bijvoorbeeld komt alleen aan het einde van seizoen 1 aan bod, maar maakt in die korte tijd een verpletterende indruk.

Er valt kortom niets aan te merken op House of Cards. Of het moet zijn dat het eerste seizoen wel heel open en met een cliffhanger eindigt. Bijkomstig voordeel is dat het grote uitkijken naar seizoen twee nu al is begonnen. Ik kan er na House of Cards in ieder geval vrede mee hebben als Fincher nog een filmjaartje inlevert ten faveure van een tweede House of Cards seizoen.

9.0/10

Recensie: House of Cards (seizoen 2)
Recensie: House of Cards (seizoen 3)

Top

6 Responses to “Recensie: House of Cards (seizoen 1)”

 1. nothing

  Kleppie:

  09-17-2013 21:07

  Leuke Recensie Timbo, ben momenteel ook van de serie aan het genieten!

  Groet Klep

 2. nothing

  David:

  10-06-2013 11:25

  Kijk erg uit naar het tweede seizoen!© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.