Recensie: The Bridge 2 (Bron II Broen)

packshot_1Het afscheid van Sarah Lund (The Killing) en Birgitte Nyborg (Borgen) viel zwaar, maar gelukkig zijn daar Saga Norén en The Bridge nog. Het tweede seizoen was het lange wachten zonder meer waard, maar het niveau van het eerste seizoen wordt niet gehaald.

Sarah Lund, Birgitte Nyborg en Saga Norén. Met een beetje gevoel voor dramatiek zou je ze de grote drie kunnen noemen. Waar wij Mulisch, Willem Frederik Hermans en Gerard Reve hebben, heeft Scandinavië sinds een paar jaar drie vermaarde filmvrouwen. Nyborg en Lund zien we nadat The Killing en Borgen vorig jaar ten einde kwamen, vermoedelijk niet meer terug. En dus begon het lange wachten op dat derde iconische personage, Saga Norén. Eindelijk is het zover.

bridge2

Het tweede seizoen van The Bridge begint veelbelovend. Een groot vrachtschip op ramkoers. Een jonge zeilster die op een haar na gemist wordt door het onbestuurbare schip, waarna het onheilspellende gevaarte uiteindelijk met een klap tot stilstand komt. Stil, tegen die inmiddels beroemde Oresundbrug, die Zweden en Denemarken met elkaar verbindt. Ook het sein voor Saga Norén en Martin Rohde om weer op het toneel te verschijnen. Zeker als er in het ruim nog eens vier vastgebonden personen in kritieke toestand worden aangetroffen.

De gezichten van de oude bekenden, het prachtige Hollow Talk van het Choir of Young Believers aan het begin van iedere aflevering en dat licht deprimerende sfeertje waar Scandinavische series een patent op hebben. The Bridge is als een warm bad. Vertrouwd. Saga is zoals we haar kennen. Ze heeft inmiddels een paar maanden een relatie met een man, maar wat voor werk hij nu precies doet? Ze heeft geen idee. Of die blik als een jongen haar omhelst, nadat ze hem onbedoeld gerust heeft gesteld. Het is Saga ten voeten uit. Wereldvreemd,onbedoeld komisch, zonder empathie, maar altijd eerlijk.

bridge3

Al neemt Saga daar zelf geen genoegen meer mee. Die haarscheurtjes worden al vroeg zichtbaar, maar komen het duidelijkst naar voren als een college haar toeschreeuwt dat er iets serieus mis is met haar. Het raakt de normaal zo onbewogen rechercheur en zo zijn er meer momenten. Sofia Helin zet de speurneus met autistische trekjes wederom op weergaloze wijze neer. De vrouw die wel wil veranderen, maar niet weet hoe. Martin Rohde (glansrol van Kim Bodnia) is het tegenoverstelde. Een man die leeft op emotie en worstelt met de demonen uit het verleden. Het levert een paar prachtige scènes op als Rohde in de gevangenis de confrontatie met de moordenaar van zijn zoon aangaat. De komst van Saga is voor de Deense rechercheur een reddingsboei. Eindelijk iemand die geen medelijden heeft, maar hem behandelt zoals ieder ander.

Het is de chemie tussen de twee die ook het tweede seizoen van The Bridge weer haar kracht geeft. Al moet gezegd dat het niveau van het eerste seizoen niet gehaald wordt. Dat zit hem overigens niet in de belangrijkste verhaallijn. De rode draad is namelijk weer uitstekend. Saga en Martin krijgen dit keer te maken met milieuterroristen. Mannen en vrouwen die wraak nemen op de onverschillige wereld, door dodelijke virussen te verspreiden. Actueel, goed uitgewerkt en op de momenten dat de terroristen door middel van videobeelden contact zoeken met de wereld – de dierenmaskers doen het hem – zelfs ronduit creepy.

bridge4

Mysterieus en spannend genoeg voor een vliegende start al is The Bridge dit keer minder persoonlijk en daardoor afstandelijker dan zijn voorganger. Dat is de serie vergeven. Wat minder goed te accepteren valt, is dat The Bridge op andere vlakken ronduit onevenwichtig is. De agent die liever een moordverdachte vrij laat rondlopen dan erkent een fout te hebben gemaakt, is daarvan het meest pijnlijke voorbeeld. Maar ook een vader die cruciale informatie achterhoudt, irriteert. Het lijken trucjes om de spanning te vergroten. Gevolg is echter dat de serie net te vaak van toevalligheden en gemiste kansen aan elkaar hangt.

Het past bovendien niet bij The Bridge. Want als de serie iets niet nodig heeft is het goedkoop sentiment en soapachtige intriges. Tel daar nog wat niet al te best uitgewerkte subplotjes bij op – een ongelukkig huwelijk en een uitgeefster van boeken die wordt benaderd om een biografie te schrijven – en het wordt duidelijk waarom dit tweede seizoen het uitzonderlijke eerste seizoen niet kan evenaren.

Is het tweede seizoen van The Bridge dan een tegenvaller? Zeker niet. The Bridge is wederom een voltreffer. Razend spannend, met acteerwerk van de bovenste plank en wederom een slot dat je verbouwereerd achterlaat. Een serie die na iedere aflevering weer smaakt naar meer en waarbij even op adem komen simpelweg geen optie is. Bij iedere andere serie zou dat resulteren in een juichende recensie en een hosannastemming. Voor The Bridge niet. Oneerlijk? Dat zeker, maar van sommige series verwacht je nu eenmaal net dat beetje meer.

8.4/10

Recensie: The Bridge

Top

8 Responses to “Recensie: The Bridge 2 (Bron II Broen)”

 1. nothing

  Nostra:

  02-06-2014 09:59

  Echt een fantastische serie. Heb ‘m zelf pas uitgekeken en van te voren twijfelde ik of deel 2 net zo sterk kon zijn als het eerste. Dat is meer dan gelukt. Je hebt een een punt dan sommige acties misschien wel leiden tot toevalligheden, maar heb me er zeer mee vermaakt.

  • nothing

   Pedro:

   08-30-2014 13:35

   Toch wat moeite met het eind, wie is die vent ????

   • nothing

    Tim:

    08-31-2014 14:37

    Ga nog altijd uit van Stenberg. Maar zeker weten doe ook ik het niet

    • nothing

     elisa:

     11-15-2014 10:32

     ‘Wat moeite’ met het eind??

     Ik heb eigenlijk ‘veel moeite’ met het eind! Net de hele serie achterelkaar gekeken (geweldig!!) maar zit nu wel een beetje met een kater want: whodunnit???

 2. nothing

  kitty:

  11-22-2014 10:22

  Goede beschrijving, hoewel over het geheel zeer de moeite waard, vond ik deel 2 inderdaad ook iets meer ‘gemaakt’ dan het eerste. Iets te krampachtig bloot en seks(uele toespelingen) erin verwerkt ook. Het einde is verrassend maar ook tamelijk onlogisch. De speurders zijn klaar… Hoezo klaar, als ze geen enkel idee hebben waar de vrouw is die in hun ogen hoofdverantwoordelijk is?© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.