Pareltjes van de 21e eeuw: Mar Adentro (19)

Mar AdentroDe 21e eeuw heeft op filmgebied al heel wat moois voortgebracht. Grote titels variërend van Gladiator tot The Bourne Ultimatum en van Drive tot aan The Dark Knight. Maar er is meer. Sinds de eeuwwisseling zijn er heel wat prachtige films gemaakt die nog steeds consequent over het hoofd worden gezien. De komende maanden zal ik aftellen van 20 naar 1 voor de beste pareltjes van de 21e eeuw. Deze week nummer 19: Mar Adentro.

Alejandro Amenábar werd groot dankzij thrillers als Abre Los Ojos en Tesis. Met Mar Adentro laat de Spanjaard zien ook het maken van een drama tot in de finesses te beheersen. Een film over euthanasie en de wens om te sterven, met een grootse Javier Bardem.

Mar Adentro

Hij lacht en grapt, is niet zichtbaar ongelukkig en toch wil hij dood. Ramón (Javier Bardem) is zijn naam en al dertig jaar ligt hij op bed nadat een ongeluk op jonge leeftijd er voor zorgde dat hij verlamd achterbleef. Mar Adentro gaat over de strijd die Ramón voert. De strijd om euthanasie, om zijn leven op een waardige manier te beëindigen.

Maar hoe maak je een film over iemand die de hele dag op bed ligt? Het is bepaald geen sinecure. Toch slaagt Amenábar er in. Met name dankzij hoofdrolspeler Javier Bardem. Mar Adentro was de grote doorbraak van Bardem en overduidelijk is waarom. De acteur windt met zijn innemende lach de kijker om zijn vinger. Zijn natuurlijke charme en de oprechtheid waarmee hij Ramón portretteert doen de rest.

Mar Adentro

Al verdient ook Amenábar veel lof. De droomscènes zijn geen goedkope manier om Mar Adentro filmischer te maken. Als Ramón uit het raam van zijn kamer vliegt en terugkeert naar zijn verleden, voegt dat iets wezenlijks toe. Daarnaast is er het script. De twee vrouwen die plots in het leven van Ramón opduiken, zetten de film op scherp. Ze maken de vragen over wel of niet doorleven alleen maar nijpender.

Het heeft tot gevolg dat Mar Adentro veel meer is dan een waargebeurd RTL4 verhaaltje. Het is een film die belangrijke vragen stelt en daarbij niet de makkelijke weg kiest. Mar Adentro is namelijk grote delen van de film een lofzang op het leven. Dat Amenábar het leven durft te vieren in een film waarin hij nadrukkelijk de kant kiest van hoofdrolspeler Ramón, zegt eigenlijk alles over zijn ongekende klasse.

Eis om in deze lijst te komen was dat een film minder dat 70.000 stemmen op IMDB had. Gevolg van deze regel is dat films als Mulholland Drive, Magnolia, Garden State, The Wrestler en The Fountain nipt buiten de lijst moeten houden. Deze pareltjes hier nog even noemen kan echter nooit kwaad. Ook staan er geen documentaires in de lijst waardoor Young @ Heart en The Two Escobars ontbreken.

Top© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.