Recensie: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

Jesse James

Hij die stal van de rijken en gaf aan de armen. Nee, we hebben het niet over Robin Hood maar over een modernere held. Jesse James is zijn naam en The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford is niet de eerste film die over deze westernheld is gemaakt. Wel is het met afstand de beste.

Jesse James, de mythevorming rond deze revolverheld uit het wilde westen is in de loop der jaren alleen maar groter geworden. De man, die het met zijn bende opnam tegen de grootgrondbezitters die het land van de armen afnamen, heeft in Amerika een absolute heldenstatus. En toch is het niet dit moderne sprookjesverhaal waar The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford zich op richt. Veel meer gaat de film over de laatste maanden van Jesse James en zijn bende. De maanden waarin de negatieve karaktertrekken van James de hoofdrol spelen. Zijn opvliegende, onvoorspelbare en wantrouwende karakter dat ervoor zorgt dat het allesbehalve makkelijk is om sympathie voor deze legende te krijgen. Deze zoektocht naar de man achter al die spectaculaire jongensboekverhalen zorgt voor een bijzondere film waar echter de liefhebbers van de klassieke westerns waarschijnlijk minder plezier aan zullen beleven.

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford is namelijk geen film waarin de spectaculaire overvallen of de klassieke shoot-outs je om de oren zullen vliegen. Veel meer is het een boeiende strijd, zonder wapens, tussen Jesse James en Robert Ford. De verhouding tussen James en Ford wordt op een briljante manier neergezet. De hele film voel je de spanning die tussen de twee in staat. Dat dit uiteindelijk fout af loopt spreekt voor zich voor wie de titel vertaalt.

assassination-of-jesse-james-1

Brad Pitt is de man die de rol van Jesse James speelt en hij doet dat met verve. Grootste compliment moet echter niet gemaakt worden aan Brad Pitt, maar aan zijn tegenspeler, de lafaard uit de titel, Casey Affleck. Affleck speelt in de vorm van Ford een man die idolaat is van Jesse James. Hij wil niets liever dan in het gevlei komen van en een leven leiden zoals zijn grote held Jesse James. Affleck weet dit met zoveel overtuiging en geloofwaardigheid neer te zetten dat het bijna eng is. Als Jesse James in de film op een gegeven moment dan ook aan Ford vraagt of hij ‘net zoals hem wil worden of dat hij Jesse James zelf wil zijn?’ blijft het dan ook niet alleen stil bij Ford maar moet je als kijker het antwoord ook schuldig blijven. De rol van Robert Ford is dan ook meer nog dan Jesse James de absolute sleutelrol in de film. Ook de metamorfose die Affleck doormaakt gedurende de film is een indrukwekkende. Langzamerhand zie je de tiener die niets liever wil dan een vriend van zijn held zijn, veranderen in een gefrustreerde man die er niet mee kan omgaan dat niemand ziet wat hij in zijn mars heeft.

De film is in de eerste plaats dan ook een fantastische karakterschets van deze twee tegenpolen die echter meer gemeen hebben dan op het eerste oog lijkt. Toch heeft de film wel één klein minpunt. Dat zit hem in de voorspelbaarheid. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford werkt namelijk op een geweldige wijze toe naar een climax waar de verrassing echter al volkomen af is door de titel van de film. Toch weet de film zelfs met deze titel de weg naar het zinderende einde toe bijzonder interessant te houden en dat is al een prestatie op zich.

 

Top© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.