IFFR 2017: Boze bezoekers, zombies op de trein en wachten op een hart

Het filmfestival van Rotterdam zit er voor mij weer op. Tien films in drie dagen. Daarbij twee missers, maar vooral heel veel goede films. Hieronder het beste en het slechtste van het IFFR 2017 op een rijtje. 

10: Maudite Poutine 3.4/10
Canadees filmpje over de kleine crimineel Vincent, die in de problemen komt als hij van de verkeerde steelt. Dat lijkt voer voor een zinderende thriller, maar blijkt in de praktijk een wat belegen sociaal drama. Met negentig minuten is de film relatief kort, maar zelfs in die korte periode slaagt regisseur Karl Lemieux om de film flink te laten slepen. Het gevolg is dat Maudite Poutine vooral in het middenstuk tergend saai is.

9: Die Nacht der 1000 Stunden 3.7/10
Oostenrijkse aanklacht die ten onder gaat aan de eigen pretenties. Regisseur Virgil Widrich wekt in whodunnit Die Nacht der 1000 Stunden de doden tot leven om zo te waarschuwen voor het oprukkend nationaal socialisme. Een punt dat hij weet te maken, maar een memorabele film levert dat bepaald niet op.

8: Nocturama 7.0/10
Een bij vlagen fascinerende Franse film die bestaat uit twee delen. In de eerste helft zien we een groep jongeren tijdens de voorbereiding van een reeks aanslagen, het tweede deel laat dezelfde jongeren zien wanneer ze na afloop in een luxe winkel schuilen. Kreeg in eigen land veel kritiek vanwege de verheerlijking van terrorisme en helemaal onbegrijpelijk is dat niet. Toch is dat niet het grootste probleem. Dat is het ontbreken van een motief voor de terreurdaden. In eerste instantie werkt die aanpak goed, maar richting einde breekt dat gemis aan context de film toch een beetje op.

7: Réparer les Vivants 7.2/10
Vooral het eerste deel van dit drama over de donatie van een hart is intens en ijzersterk. De jonge Simon wint de kijker meteen voor zich en de onmogelijke keuze die zijn ouders moeten maken, hakt er dan ook flink in. In deel twee verschuift de balans naar de ontvanger van het hart en dat maakt Réparer les Vivants er bepaald niet beter op. Wel veel lof voor de prachtige soundtrack.

6: Paterson 7.5/10
Een film over het alledaagse. Dat klinkt misschien saai, maar kan ook onbeschrijfelijk mooi zijn, toont Jim Jarmusch. Het leven van de dichtende buschauffeur Paterson is er een vol routine. Wakker worden om iets na zessen naast zijn vrouw, de dagelijkse busrit en ’s avonds het uitlaten van hond Marvin. Een wandeling die steevast eindigt in de kroeg. Het levert een film op die prettig voortkabbelt en achteraf toch meer indruk heeft gemaakt dan aanvankelijk gedacht. Een film met groeipotentie.

5: Le Serpent aux mille coupures 7.8/10
Éric Valette liet zich duidelijk inspireren door Sam Peckinpah met deze film over een doodnormaal gezin wiens verlaten huis verandert in een waar strijdtoneel. Niet alleen omdat – vanwege de huidskleur van de man – de buurt zich tegen hen keert, maar ook omdat een levensgevaarlijke terrorist, een bendelid en de politie er elkaar treffen. Het levert een typisch Franse misdaadthriller op die de kijkers niet spaart, getuige de bezoekers die de zaal tijdens een martelscène boos verlieten. Jammer van die wel erg karikaturale bad guy.

4: Moonlight 8.1/10
Prachtig portret van de donkere en homoseksuele Chiron. We volgen de jongen als klein kind, als puber en als twintiger. Gespeeld door verschillende acteurs, maar dat neemt niet weg dat Moonlight toch aanvoelt als een geheel. De film is misschien net wat te afstandelijk om echt te overdonderden, maar dat neemt niet weg dat het levensverhaal van Chiron wel degelijke grote indruk maakt. Puur vakmanschap dat volkomen terecht acht Oscarnominaties opleverde.

3: Måste Gitt 8.3/10
Heerlijk komisch drama van Zweedse makelij over de kleine crimineel Metin. Een man die zijn niet zo louche zaakjes prima op orde heeft, totdat hij een boekje kwijtraakt waarvoor de complete onderwereld moet vrezen. Wanneer datzelfde boekje dan ook nog bij een uitgever belandt die er mee aan de slag wil, is de commotie groot. Imponerend filmpje, zowel op komisch als op dramatisch vlak.

2: Jackie 8.3/10
Het leven van Jackie Kennedy levert bepaald geen standaard biopic op. Natalie Portman is groots als de first lady uit de titel. Ze schittert wanneer ze rouwt, maar maakt minstens zoveel indruk op de momenten dat ze de geschiedenis naar haar hand probeert te zetten en vecht voor het nalatenschap van haar man. Regisseur Pablo Larraín verdient lof omdat hij niet teveel hooi op zijn vork neemt en ook de intrigerende soundtrack en bijrol van – de deze week overleden – John Hurt mogen niet onvermeld blijven.

1: Train to Busan 8.5/10
De grootste verrassing van dit filmfestival is deze meesterlijke zombiefilm. De plot is eenvoudig: een vader en zijn dochter stappen op de trein vlak voordat de zombies toeslaan. Wat volgt is een zenuwslopende treinrit waarbij het zombiegevaar constant op de loer ligt. Regisseur Sang-ho Yeon brengt het weergaloos in beeld en weet zowaar op emotioneel vlak nog grote indruk te maken. Een meesterwerkje!

Top

4 Responses to “IFFR 2017: Boze bezoekers, zombies op de trein en wachten op een hart”

 1. nothing

  De protagonisten (m):

  01-30-2017 18:14

  Mooi verslagje Tim. Maudite Poutine had ik vooraf toch wel goede verhalen over gehoord. Die zombiefilm lijkt mij niet zoveel, maar dat zijn vaak dan verrassend goede films.

  Wij zitten nu op vijf films waarvan er twee onvoldoende waren. We hopen de komende dagen nog een paar titels mee te pakken, waaronder vanavond.

  • nothing

   Tim:

   01-31-2017 10:13

   Klinkt goed. En wat die zombiefilm betreft. Absolute aanrader.

 2. nothing

  Tim Bouwhuis:

  01-30-2017 19:52

  Ik zie hierboven Tim staan, een naamgenootje dus:)

  Ik heb Nocturama en Reparér les Vivants ook gezien, van beide films mag ik de regisseurs van de week interviewen, dus daar kijk ik erg naar uit:)
  Verder ben ik erg benieuwd naar Jackie, Moonlight, Train to Busan en Paterson.

  Ga je ‘the Handmaiden’ nog zien? Dat vond ik persoonlijk echt een fenomenale film.

  • nothing

   Tim:

   01-31-2017 10:14

   Nope, althans niet op IFFR. Denk dat ik hem nog wel keer zal zien.© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.