Golden Globes: La La Land vs. Moonlight en iedereen tegen Trump

Nog voordat het filmprijzenseizoen goed en wel begonnen is, wijst alles al op La La Land. Dat was de belangrijkste conclusie na de uitreiking van de Golden Globes. De moderne musical lijkt eigenlijk enkel Moonligt nog een beetje te moeten vrezen. Donald Trump daarentegen gaat een zware periode tegemoet.

Ze zullen er ongetwijfeld zijn; acteurs of actrices die op Donald Trump hebben gestemd. Daarvoor uitkomen zullen er na zondagnacht nog maar weinig. Voor de nieuwe president van Amerika kon het namelijk wel eens een lang filmprijzenseizoen worden. Nadat zo ongeveer iedereen al had uitgehaald naar Trump ‘veel mensen vragen zich af wat er gebeurd zou zijn als King Joffrey nog had geleefd. Ik denk dat we het over 12 dagen gaan merken’ was het de beurt aan de grande dame van Hollywood: Meryl Streep.

Over haar carrière – Streep werd onderscheiden voor haar hele loopbaan – ging het nauwelijks. Wat volgde was een betoog waarin de naam Trump niet viel, maar iedereen wist over wie de grootste nog levende actrice het had toen ze zich boos maakte over de manier waarop de toekomstige president een invalide-journalist had bespot. Ook noemde Streep een hele rits acteurs en actrices waarbij ze steevast de afkomst paraat had. “So Hollywood is crawling with outsiders and foreigners. And if we kick ’em all out, you’ll have nothing to watch but football and mixed martial arts, which are not the arts.

De dik vijf minuten durende speech zal ongetwijfeld het meest gedeelde fragment van de Golden Globes worden en een opmaat blijken voor wat Trump de komende weken nog te wachten staat. Datzelfde geldt natuurlijk voor de prijzen zelf. Er was Nederlands succes voor Paul Verhoeven met Elle en natuurlijk voor La La Land. Met de Golden Globes begint het awardseizoen en het was La La Land dat zondagnacht de eerste tik uitdeelde. Met zeven Golden Globes bevestigde de film de favorietenrol voor de Oscars.

Nu moet aan de meeste van die prijzen ook niet teveel waarde gehecht worden. La La Land dong mee in de zwak bezette musical en komedie-categorie, dus dat de film aan de haal zou gaan met de belangrijkste prijs in die categorie was vooraf al zeker. Hetzelfde gold voor Ryan Gosling, Emma Stone en de muziekprijzen. Dat Damien Chazelle werd uitgeroepen tot beste regisseur en dat de film ook de prijs kreeg voor beste script zei wat dat betreft meer, aangezien La La Land daarmee concurrent Moonlight aftroefde.

Het drama over een Afro-Amerikaanse man die probeert te overleven in het Miami van de jaren tachtig lijkt de enige overgebleven concurrent. De film won weliswaar in de categorie drama, maar verzilverde verder geen enkele nominatie. Een veeg voorteken. Want na een aantal spannende jaren dreigt 2017 een bijzonder saai filmprijzenjaar te worden. Waarbij de Oscars niet de spreekwoordelijke kers op de taart zijn, maar komen als mosterd na de maaltijd. En dus kon Donald Trump ook dit awardseizoen wel eens gaan domineren.

Top© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.