Dit worden de saaiste Oscars ooit!

Dit weekend gebeurt dan eindelijk het onvermijdelijke; we krijgen de saaiste Oscaruitreiking ooit. De bekendmaking van de belangrijkste filmprijzen ter wereld is namelijk al lang niet meer de spreekwoordelijke kers op de taart, maar voelt meer en meer als mosterd na de maaltijd.  

Benieuwd naar de jurken of de speeches? Dan kun je zondagnacht met een gerust hart naar NET5 kijken en genieten van de Oscars. Wie echter vooral wil weten welke namen er in de belangrijke categorieën uit de envelop komen, kan net zo goed in bed blijven liggen. Het geluk dat we de afgelopen jaren nog hadden, is namelijk op. Voorspellen wie er zondagnacht een beeldje in ontvangst mag nemen, is makkelijker dan ooit en laat zien dat de Oscars hard aan verandering toe zijn.

Het probleem in een notendop. Stel je voor we zoeken de beste trainer en de beste voetballer ter wereld. We hebben een groep van 6000 mensen uit de voetbalwereld en die bepalen wie er wint. Tot zover geen probleem, tenzij de verdedigers, middenvelders, aanvallers en trainers vooraf ook nog een aparte verkiezing houden en allemaal tot dezelfde conclusie komen. Weg spanning en dat is precies waar Hollywood aan de vooravond van de Oscars mee kampt.

Voordat de Oscars worden uitgereikt hebben de regisseurs, acteurs en producers namelijk al hun eigen feestje gehad. En die zijn akelig eensgezind. Hadden we de afgelopen jaren nog de mazzel dat er steevast sprake was van een tweestrijd voor de prijs van beste film, dit jaar is het La La Land voor en na. En dat is niet de enige categorie waarin van spanning geen sprake is. In bijna alle categorieën is de grote vraag alleen nog wat de winnaar gaat zeggen in zijn of haar overwinningsspeech.

Zo kan Damien Chazelle (La La Land) al beginnen met het schrijven van zijn toespraak, want dat zijn collega’s hem uitroepen tot beste regisseur is slechts een formaliteit. Hetzelfde geldt voor Viola Davis (Fences) en Mahershala Ali (Moonlight), die respectievelijk de Oscar voor beste vrouwelijke- en mannelijke bijrol zullen winnen. Zootopia krijgt de Oscar voor beste animatiefilm en oh ja, Emma Stone wordt de beste actrice van de avond. De enige reden om de tv nog aan te zetten, is om te weten te komen wie er weggaat met de prijs voor beste acteur. Want Casey Affleck (inderdaad het broertje van Ben) of Denzel Washington, dat is nog wel ronduit spannend.

Ondanks dat kleine beetje spanning toont bovenstaande feilloos het probleem van de Oscars aan. De avond waarop iedereen op het puntje van zijn stoel zou moeten zitten, is een simpele invuloefening geworden. De enige oplossing lijkt een drastische breuk met het verleden. De Oscars naar voren halen en vervolgens iedereen daarna zijn eigen feestje gunnen. Dan hoeven alle filmsterren ook geen verbazing meer te acteren na het horen van hun naam.

Top© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.