De 10 beste films van 2017

Een briljant filmjaar was het zeker niet, maar een top 10 maken blijkt nog prima te doen. De strijd om plek elf was zelfs nog een hevige waardoor The Big Sick nog net buiten de boot viel. Welke films de top 10 wel hebben gehaald? Dit zijn ze; de tien beste films van 2017.

10: Blade Runner 2049
Vorig jaar pakte Denis Villeneuve de eerste plek, ditmaal moet hij het doen met een tiende. Ontbreken mag de nieuwe Blade Runner echter zeker niet. 2049 ziet er sensationeel goed uit, heeft een cast om van te watertanden en weet de kijker met de vraag wat ons nu eigenlijk mens maakt weer dik twee uur te boeien. De Elvis-scène is bovendien een meesterwerkje.

9. Get Out
Heerlijk ongemakkelijk filmpje over een donkere jongen die met zijn blanke vriendin voor het eerst op bezoek gaat bij zijn schoonouders. Het is het startsein voor een unheimisch geheel dat steeds verder escaleert tot aan de uitstekende finale. Het zoveelste puike semi-horrorfilmpje van de laatste jaren!

8. Thelma
Bovennatuurlijk coming of age-drama over de diepgelovige Thelma die op kamers gaat en haar eerste stappen op een nieuwe school zet. Joachim Trier weet zowel op dramatisch als bovennatuurlijk vlak maat te houden en maakt Thelma dermate sfeervol dat deze Noorse film niet mag ontbreken.

7. Coco
Pixar liet met Inside Out al zien helemaal terug te zijn en de studio doet dat met Coco nog eens dunnetjes over. Dit keer aan de hand van de jonge Miguel, een jongen die leeft voor de muziek in een familie die muziek juist haat. Misschien iets minder origineel als veel andere Pixars, maar die perfecte mix tussen een lach en een traan blijft ongeëvenaard.

6. The Killing of a Sacred Deed
Een bijna perfect gezin dat langzaam verscheurd wordt door een buitenstaander. The Killing of a Sacred Deer heeft veel weg van een ouderwetse tragedie en speelt ook nadrukkelijk met thema’s als schuld, boete en vergeving. De film kruipt op die manier onder de huid en gaat door ook niet meer weg. Zelfs niet lang na dat onvermijdelijke slot.

5. Paterson
Een ode aan het alledaagse. Zo laat Paterson zich nog het best samenvatten. Dat klinkt saai, maar kan ook bij vlagen onbeschrijfelijk mooi zijn, zo bewijst Jim Jarmusch. Het dagelijkse rondje met de hond, die herkenbare rit in de bus of het ontwaken naast de vrouw van wie je zielsveel houdt. Nooit werd het indrukwekkender getoond dan in Paterson.

4. A Hustlers Diary
Zweeds komisch drama over Metin. Een kleine crimineel die zijn zaakjes prima op orde heeft totdat hij een boekje kwijtraakt waardoor de complete Zweedse onderwereld ineens moet vrezen. De zoektocht naar het kleinood is afwisselend hilarisch als serieus. De balans tussen die twee maakt A Hustlers Diary tot een van de beste films van dit jaar.

3. The Square
Kritisch pamflet waarin regisseur Östlund de elite en hogere cultuur er genadeloos van langs geeft. Zeker niet perfect, maar op bepaalde vlakken zo ijzersterk dat The Square toch met gemak overeind blijft. Met als absoluut hoogtepunt de elf minuten durende scène waarin een man die zich gedraagt als aap een zaal vol rijken op zijn kop zet. Met afstand het beste filmfragment van het jaar.

2. Train to Busan
De verrassing van het jaar deze zombiefilm die zich grotendeels afspeelt in een trein. Train to Busan is razend spannend, bevat een aantal meesterlijke actiescènes en weet richting einde zelfs nog te ontroeren. Azië komt er traditioneel wat bekaaid vanaf in dit lijstje, maar dit jaar een volstrekt verdiende tweede plek voor Train to Busan.

1. Jackie
De beroemdste first lady ooit krijgt met Jackie de film die ze verdient. Portman is sterk en vastberaden tegelijk en bovendien vastberaden om ervoor te zorgen dat niemand haar man ooit zal vergeten. Dat ze daarbij regelmatig een loopje met de werkelijkheid neemt, maakt Jackie alleen maar extra actueel. Nog steeds een schande dat Portman hier geen Oscar voor kreeg.

Top

One Response to “De 10 beste films van 2017”

  1. nothing

    Nostra:

    01-03-2018 21:53

    Interessante top 10 met wat overeenkomsten met m’n eigen lijst. A Hustlers Diary had ik nog niet eerder van gehoord, dus die ga ik even noteren om nog te kijken. Beste wensen voor 2018!© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.