De 10 beste films van 2016

Moeilijker dan ooit dit eindejaarslijstje (al roep ik dat volgens mij ieder jaar). Niet omdat het nu zo’n geweldig filmjaar was, maar omdat er juist weinig films echt bovenuit staken.

Daarachter was het verschil nihil en dus was er net geen plek voor Hacksaw Ridge, Truman, Everybody Wants Some!, Room, Eye in the Sky, Deepwater Horizon of Nocturnal Animals. En ook de beste animatiefilm en de beste Nederlandse film (Tonio en The Red Turtle) kwamen nipt tekort. Welke films horen dan wel bij de beste van dit jaar? Dit is hem; de top 10 van 2016!

10: Captain Fantastic
Leven in de wilde natuur. Dat is wat Ben (Viggo Mortensen) en zijn kinderen doen. Dat gaat prima totdat hun moeder sterft en het zevental in contact komt met de dagelijkse realiteit. Captain Fantastic gaat over anders zijn, maar sluit zich niet blind aan bij de vader die zijn kinderen dogmatisch opvoedt. De film kiest voor het beste van twee werelden, precies de reden waarom het hartverwarmende Captain Fantastic zo goed werkt.

9: The Idol
Het levensverhaal van Arab-idol winnaar Mohammed Assaf levert een onweerstaanbare feelgoodfilm op. In het ontroerende eerste deel zien we de jongen opgroeien in het door de oorlog getekende Gaza, deel twee is een zegetocht vol hoop en optimisme. Een weinig subtiele tranentrekker die echter het hart op de juiste plaats heeft zitten.

8. Spotlight
De ultieme journalistenfilm was jarenlang All The President’s Man, maar sinds dit jaar heeft de film van Alan J. Pakula concurrentie. Spotlight is de nieuwe ster aan firmament. Een film die zonder grootste gebaren of kunstgrepen het verhaal vertelt van een groep journalisten die het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk blootleggen. Een praatfilm in optima forma die dankzij de geweldige regie en dit acteerwerk uitblinkt in eenvoud.

7: The Witch: A New-England Folktale
Ongemakkelijke en bij vlagen ronduit angstaanjagende film over een een strenggelovige familie die in het jaar 1630 in the middle of nowhere een nieuw bestaan probeert op te bouwen. Regisseur Robert Eggers speelt de familieleden op weergaloze wijze tegen elkaar uit en eindigt groots. De meesterlijke soundtrack en de werkelijk sensationele hoofdrol van Anya Taylor-Joy mogen ook niet onvermeld blijven.

6: Perfetti Sconosciuti
Een spelletje truth or dare voor volwassenen. Maar dan met telefoons. Zo laat Perfetti Sconosciuti zich nog het best samenvatten. Het levert een Italiaans meesterwerkje op waarbij je als kijker wel even moet accepteren dat deze mannen vrouwen iets meer te verbergen hebben dan de gemiddelde kijker.

5: The Revenant
Toen ik vlak voor de Oscars moest kiezen tussen Spotlight en The Revenant koos ik net aan voor de eerste, nu een maand of tien later valt die keuze anders uit. De overlevingstocht annex wraakfilm blijft vooral bij vanwege het epische karakter van de film en natuurlijk dat gevecht tussen Oscarwinnaar DiCaprio en die beer.

4. Sing Street
Zonder twijfel de leukste en meest optimistische film van 2016. Na Once levert John Carney weer een aanstekelijke muziekfilm af, dit keer over een jongen die een band begint om indruk te maken op een meisje. De jaren 80-sfeer wordt feilloos getroffen en ook de liedjes zijn ijzersterk. Zelfs de grootste cynicus zal een glimlach niet kunnen onderdrukken.

3: The Jungle Book
De grote verrassing van 2016. De beroemde Disney-film krijgt met dit meesterwerk een remake van formaat. De nieuwe Jungle Book is donkerder van toon, maar weet tocht de charme van de tekenfilm te bewaren. Naast de  werkelijk prachtige special effects ook veel lof voor de stemmencast. Bill Murray voorop.

2: La La Land
La La Land is ontroerend, grappig en hartverwarmend tegelijk en heeft met City of Stars ook nog eens het meest aanstekelijke deuntje van 2016 in huis. Een ode aan de grote musicals uit het verleden, maar wel op geheel eigen wijze. Uiteindelijk gaat iedereen voor de bijl bij deze musical over een jongen en meisje die durven te dromen. De film doet dat zonder naïef te zijn en eindigt met een briljant laatste kwartier.

1: Arrival
Denis Villeneuve flikt het weer, dit keer met een sciencefiction-film. In Arrival krijgen we namelijk te maken met buitenaardse gasten. Hebben ze goede bedoelingen? Wat willen ze? Het zijn de vragen waarop talenexpert Amy Adams antwoord moet zien te krijgen. Adams draagt de film en is ronduit weergaloos (Oscar!!!!). Datzelfde geldt voor de soundtrack en die plottwist die de film een paar klassen beter maakt.  Een meesterwerkje.

Benieuwd naar de eindejaarslijstjes van de voorgaande jaren? Die vind je hieronder: 
2015
2014
2013
2012
2011

Top

5 Responses to “De 10 beste films van 2016”

 1. nothing

  De protagonisten (m):

  12-31-2016 10:10

  The Idol, Captain Fantastic en Arrival wil ik nog wel graag zien. Vooral die laatste, waar iedereen toch wel heel lyrisch over is. Sing Street vond ik een beetje tegenvallen, maar dat was misschien vanwege de hoge verwachtingen. The Revenant vond ik ook geweldig en beter dan Spotlight. Op naar 2017!

  • nothing

   Tim:

   01-01-2017 15:34

   Ja ik had dus aan begin van het jaar het tegenovergestelde, maar moet langzamerhand ook concluderen dat Revenant die strijd wint.

 2. nothing

  Nostra:

  12-31-2016 14:49

  Mooi lijstje, enige die ik niet heb gezien is The Idol, maar ben ik nu wel benieuwd naar!

  • nothing

   Tim:

   01-01-2017 15:33

   Op IFFR gezien. Bijzonder vrolijkmakend filmpje.© 2012 All Rights Reserved.

Design by Cialis générique.